Aproape 60 de unităţi de alimentaţie publică de pe litoral au fost amendate de inspectorii sanitar-veterinari în ultima săptămână, valoarea sancţiunilor fiind de peste 500.000 de lei. Echipele de control au confiscat peste 200 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), seria controalelor în unităţile de alimentaţie publică amplasate în Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti şi Mangalia, efectuate de inspectorii sanitari veterinari, a continuat şi în săptămâna 22-28 iulie, fiind verificate peste 270 de unităţi.

“În urma acestor controale s-au constatat neconformităţi referitoare la: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimetare; efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar”, se arată în comunicat.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 56 de unităţi, printre care 16 restaurante, 13 unităţi tip fast- food, 4 unităţi tip bufet, 4 magazine alimentare, un bar, două laboratoare cofetărie/patiserie, două braserii, două patiserii, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 513.200 de lei.

De asemenea, echipele de control au confiscate şi retras de la vânzare 211,5 kilograme de produse alimentare şi 30 de ouă improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Prin intermediul DSVSA Constanţa, ANSVSA pune la dispoziţie numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.