Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) anunţă că o cremă notificată ca produs cosmetic, cu ingrediente naturale, conţine în realitate substanţe active medicamentoase, cu efectul terapeutic specific. Astfel, agenţia avertizează că această cremă nu trebuie achiziţionată, până la finalizarea procedurii de retragere de pe piaţă.

ANMDM informează, cu privire la produsul Aur Derm Crema cu mimoză, smirnă şi propolis, că aceasta a fost notificată ca produs cosmetic, cu declararea unor ingrediente naturale, conţinând în realitate substanţe active medicamentoase cu efectul terapeutic specific, identificate de autoritatea austriacă de profil, care a emis o alertă în acest sens.

Conform sursei citate, produsul nefiind înregistrat ca medicament, ANMDM a întreprins toate demersurile care se impuneau în acest caz, în limita de competenţă a instituţiei.

“Având în vedere posibilul impact negativ asupra sănătaţii persoanelor cărora li se administrează acest produs, ANMDM atenţionează pacienţii, publicul larg să nu achiziţioneze Aur Derm Crema cu mimoză smirnă şi propolis, aflat încă pe piaţă, până la finalizarea procedurii de retragere de la comercializare, urmată de distrugerea produsului”, arată  ANMDM.

Totuşi, la o zi după avertismentul Agenţiei Medicamentului, crema continuă să fie disponibilă în unele farmacii, în special în cele online, iar preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, pentru HotNews.ro, că nu au fost notificaţi până în acest moment în legătură cu retragerea ei, pentru a îi informa pe farmacişti.

Crema nu este un produs nociv sau toxic propriu-zis, însă este “un cocktail de substanţe medicamentoase”, cu toate că a fost etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic. Ea poate cauza reacţii alergice sau reacţii adverse, mai ales să este recomandată frecvent de pediatri, inclusiv pentru bebeluşi.

O parte dintre farmacii continuă să vândă crema. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor: “Nu am fost notificaţi“

Etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic, crema conţine “un cocktail de substanţe medicamentoase – diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină”, a explicat, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Anca Crupariu.

Cel mai probabil, producătorul a ales să introducă pe piaţă crema ca produs naturist, nu ca medicament, din cauză că procedura de autorizare a unui medicament este mult mai strictă şi durează mult mai mult (câţiva ani), în timp ce pentru un produs naturist este suficientă o simplă notificare, spune purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului: “Un produs naturist este mai uşor de autorizat. Autorizarea de punere pe piaţă pentru un medicament este un studiu care durează câţiva ani, pentru un produs naturist este o simplă notificare.”

Anca Crupariu spune că Inspecţia Sanitară de Stat deja a retras o parte din cantitate şi că această instituţie “se sesizase încă din vară pentru că pe etichetă sunt nişte informaţii care nu au ce căuta la un produs cosmetic – indicaţii de utilizare, de ameliorare a unor simptome şi aşa mai departe, lucru care este complet interzis la un produs cosmetic. Imediat după aceea am primit şi noi notificarea respectivă.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.