Boala “gură-mană-picior“ reprezintă o infecție virală frecvent întâlnită la copii mici, cu vârste cuprinse între unu și șase ani, care se manifestă prin apariția veziculelor dureroase la nivelul cavitătii bucale și eruptii in zona membrelor superioare și inferioare, de aici și denumirea patologiei. Afectiunea este deosebit de contagioasă și poate fi transmisă cu ușurință și adulților.
Cauze

Afecțiunea este cauzată în majoritatea cazurilor de virusul Coxsackie A16, dar și de alte enterovirusuri. Boala “gură-mână-picior“ se transmite pe cale aeriană, prin strănut sau tuse, prin intermediul jucăriilor, veselei incorect igienizate și a suprafețelor insuficient dezinfectate, precum clanțe sau mese.
De asemenea, transmiterea se face și prin contactul direct cu mucoasele sau saliva celui infectat.

Manifestări

Perioada de incubație (de la momentul infecției, până la apariția primelor simptome) este de trei-șase zile. Boala debutează cu  febră, scăderea poftei de mâncare, durere în gât și stare generală de rău.

La una-două zile de la debutul febrei se dezvoltă în cavitatea bucală vezicule dureroase (herpangină). Acestea apar de obicei sub forma unor pete mici, roșii, în jurul și în interiorul gurii, pe gingie, limbă și interiorul obrajilor, iar apoi se transformă în vezicule (bășici) foarte dureroase.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

O erupție pe palme și tălpi poate, de asemenea, să se dezvolte după o zi sau două, sub forma unor pete roșii, plate, uneori cu vezicule. Acestea pot să mai apară pe genunchi, coate, fese sau zona genitală.

Unele persoane, în special copiii mici, pot suferi de deshidratare pentru că nu pot înghiți suficiente lichide din cauza veziculelor dureroase din gură.

Majoritatea persoanelor care fac boala gură-mână-picior au o formă ușoară sau sunt asimptomatice, dar, chiar și așa, pot transmite virusul. Formele severe ale bolii sunt, în general, destul de rar întâlnite, conform Regina Maria.

Tratament

Din păcate, nu există tratament specific pentru boala gură-mână-picior. De obicei, se recomandă terapie de susținere, după cum urmează: asigurarea unui aport adecvat de lichide pentru a preveni deshidratarea, medicamente care pot ajuta la ameliorarea disconfortului general, precum siropuri sau tablete împotriva durerii și a febrei, spray-uri sau apă de gură.

Prevenție

Cea mai bună apărare împotriva bolii gură-mână-picior este păstrarea igienei, în special spălarea regulată a mâinilor care poate reduce considerabil riscul de a contracta acest virus. Copiii trebuie învățați să nu își bage mâinile sau alte obiecte în gură. De asemenea, este importantă dezinfectarea în mod regulat a tuturor zonele comune din casă, inclusiv jucăriile, suzetele și alte obiecte care pot fi contaminate cu acest virus.

Dacă unul dintre părinți sau copilul prezintă simptome precum febră sau durere în gât, este recomandată izolarea, împiedicând astfel răspândirea bolii în comunitate.

Citește și:

Crește numărul cazurilor de rujeolă

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.