După ce la finele lunii trecute, mâncarea servită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a constituit un subiect amplu discutat în mediul online, pe rețelele de socializare, o nouă situație transmisă de o mămică internată cu fetița sa pe secția de Pediatrie face “deliciul” internauților. 

Conducerea societății care se ocupă de prepararea hranei pacienților ne-a transmis că “informația este incorect prezentată”, iar după întrunirea comisiei de nutriție, conducerea Spitalului Județean ne-a precizat  că “produsele erau conforme, în termen și fără modificări ale gustului”. “Meniurile au fost  întocmite de un asistent dietetecian, în funcție de recomandările medicului curant”, au mai precizat reprezentanții SCJU. 

Mai exact, Ana Maria Mirt, mămica unei fetițe internate în cadrul secției de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și-a manifestat nemulțumirea față de meniul primit în seara zilei de 4 iunie postând pe pagina sa personală de socializare o fotografie cu masa primită la cină.

Ulterior, postarea a fost preluată de către presă, care, la rândul lor, au transmis un semnal de alarmă cu privire la serviciile de catering oferite de firma care se ocupă de hrana pacienților din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Constanța referindu-se la fotografia prezentată.

Mai exact, în postarea de pe pagina de socializare, mămica reclama faptul că, în calitate de însoțitor al fiicei sale internate pe secția de pediatrie, a primit, la cină, un meniu care, în opinia sa, nu ar fi corespunzător secției pe care se află internată. În fotografia evidențiată, după cum se poate observa, este o porție de cartofi cu o napolitană, meniu pe care mămica spune că l-a primit în seara zilei de 4 iunie copilul său.

Menționăm că la momentul transmiterii acestei știri, postarea mămicii Ana Maria Mirt a fost ștearsă de pe pagina sa de socializare. 

Precizăm că mămica Ana Maria Mirt este și una dintre reprezentantele vocale ale Asociației Mămicilor Constănțene, iar subiectul “pediatrie în județul Constanța” pare să fie subiectul preferat de dânsa în ultimii ani, așa cum se poate vedea la o simplă căutare pe Google.

 

Conducerea SC Arimex Comexim 2000 SRL: “Apreciem că postările sunt tendențioase și au că scop denigrarea unității sanitare și în consecință și a societății noastre”

Pentru a elucida situația, destul de alarmantă dacă ne raportăm doar la ceea ce mămica a transmis având în vedere că vorbim despre o secție de pediatrie, ne-am adresat, pentru un punct de vedere, atât societății care se ocupă de pregătirea hranei pacienților, cât și conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

În acest sens, conducerea SC Arimex Comexim 2000 SRL, societatea care se ocupă de pregătirea hranei pacienților, a transmis punctul său de vedere cu privire la acest subiect, evidențiind meniul pe care copiii internați pe secția de pediatrie, dar și însoțitorii lor, l-au avut în cursul zilei de ieri, 4 iunie.

“Referitor la postarea pe Facebook a unei mamici internate in sectia Pediatrie, preluată de Constanta.ro sub articolul “Domnule Țuțuianu, ai mânca așa ceva? Cum arată cina la Pediatrie, în Spitalul Județean”, precizăm urmatoarele:

Meniul mămicii internate pe secția de pediatrie, ca însoțitor, cu o alocație de hrană de lei 7 lei/zi ( pentru trei mese) la cină a fost compus din Crema de brânză de capră 150 gr. Delaco Grace 1 cutie, cartofi natur 250 gr. și ceai Lipton cu lămâie – 250 ml.

Copii care sunt internați în secția de pediatrie și nu au regimuri dietetice au primit la cină Crema de brânză de capră 150 gr. Delaco Grace 1 cutie, cartofi natur 250 gr., ceai lipton cu lămâie 250 ml și două eugenii cu vanilie – 40 de grame. Copiii cu alte diete au primit la cină dovlecei gratinați cu brânză de vaci – 250 de grame, ceai Lipton cu lămâie – 250 ml și 2 napolitane cu vanilie – 40 de grame.

Având în vedere postarea doamnei internate ca însoțitor pe secția de pediatrie precizăm următoarele: Apreciem ca fiind incorectă informația potrivit căreia un copil a primit la masă de cină din seară de 4 iunie 2019 ceea ce se prezintă în fotografie. Informația este incorect prezentată, copii primind meniurile așa cum le-am prezentat mai sus.

Atât calitatea alimentelor, calitatea produselor finite, precum și prepararea hranei și livrarea hranei au fost verificate de către salariatul unității dumneavoastră, respectiv asistentul dietetician de serviciu” se arată în punctul de vedere transmis, semnat de către Petre Preda, Director Sc Arimex Comexim 2000 SRL.

Corpul de control al Consiliului Județean Constanța a fost în verificări zilele trecute

De asemenea, dată fiind o altă postare a unei alte mămici, din data de 31 mai preluată de un alt site Constanțadeazi.ro, directorul societății mai sus amintite vine cu câteva completări: “Ca argument la cele susținute mai sus precizăm faptul că în dimineață următoare primei postări, respectiv în dată de luni, 3 iunie, o echipă de control formată din trei inspectori din cadrul Consiliului Județean Constanța au mers în saloane, au făcut fotografii ale hranei, după care s-au prezentat la bucătăria noastră și au verificat modul de proveniență a mărfurilor, modul de depozitare, condițiile de lucru, termenele de valabilitate, precum și probele alimentare. În urma verificării nu s-au constatat deficiențe.

Considerăm că persoanele care fac astfel de demersuri fără a avea sustenabilitate trebuie să fie într-un anumit fel sancționate pentru că prin astfel de gesturi de denigrare oamenii își pierd încrederea în serviciile oferite de Spitalul Județean Constanța. Apreciem că postările sunt tendențioase și au că scop denigrarea unității sanitare și în consecință și a societății noastre.

Asigurăm pe toți pacienții internați la Spital Județean Constanța că societatea noastră este permanent preocupată de a oferi servicii și produse de calitate în ciuda alocațiilor mici de hrană stabilite prin Hotărâre de Guvern. Dorim tuturor pacienților însănătoșire grabnică! Petre Preda, Director Sc Arimex Comexim 2000 SRL”.

Trebuie reamintit faptul că meniul mămicii cuprindea și o cutie de brânză Delaco, pe care mămica nu a mai fotografiat-o (foto).

Mai jos puteți studia meniul pe care copiii și însoțitorii internați pe secția de pediatrie îl primesc în această săptămână:

Ana Maria Mirt: “Am dreptul să fac ce afirmație vreau pe propria răspundere”

Pentru ca informarea să fie completă, am stat de vorbă și cu mămica ce a postat fotografia devenită virală astăzi pe toate grupurile care, printre altele, ne-a transmis că nu “era relevantă” fotografia care să cuprindă cutia cu brânză pe care a avut-o în meniu, dat fiind faptul că acei cartofi natur pe care i-a primit erau “negri și reci”. “Acei cartofi erau negri. Este irelevant dacă mai puneai o friptură lângă. Chestia aceea nu se putea mânca. Suntem în 2019 și nu putem să mâncăm așa ceva”, ne-a spus mămica. De asemenea, aceasta ne-a precizat că la cina de seara trecută copilul său a primit dovlecei sub formă de budincă pe care de asemenea nu i-a mâncat, mâncarea nefiind pe gustul fiicei sale. Întrebată dacă are cunoștință despre alocația de hrană a unui însoțitor, doamna ne-a întrebat dacă știm noi cât este alocația de hrană a parlamentarului care, de 10 lei, mănâncă ciorbă de burtă și friptură cu garnitură. “Eu nu m-am legat de spital, eu m-am legat de Consiliul Județean Județean care ar trebui să ia măsuri. Toate licitațiile care se fac în acest spital este treaba Consiliului Județean”, a mai completat mămica. Discuția degenerează de la subiect, iar mămica ne prezintă și alte nemulțumiri ale sale referitoare la faptul că nu este destul spațiu în sala de mese aflată pe secția de pediatrie și că a fost nevoită să servească masa în picioare. “Este sistemul de așa natură că ne marginalizează pe noi aici. Avem un tratament destul de neadecvat, nu din partea personalului, din partea sistemului (…) Măriți alocația de hrană! Am dreptul să fac ce afirmație vreau pe propria răspundere. Vreau să fie pe masă ceva mâncabil”, a mai spus mămica.

Întrebată fiind dacă de la momentul internării sale, de pe data de 1 iunie, a mai avut alte nemulțumiri cu privire la meniul primit, doamna ne-a răspuns: “Personalul este impecabil, doctorii la fel, eu nu am treabă cu oamenii, eu am treabă cu firma de catering care a primit licitația”, a spus Ana Maria Mirt.

Conducerea SCJU: “Produsele erau conforme, în termen și fără modificări ale gustului”

Și conducerea SCJU s-a autosesizat în cazul postărilor făcute pe retelele de socializare si preluate de mass media.

“În urmă sesizărilor apărute în mediul online, referitoare la meniul pacienților internați în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța, conducerea unității  s-a autosesizat și a analizat situația. Astfel, în cursul acestei zile s-a întrunit Comisia de Nutriție.  Referitor la cazul semnalat în seară de 04.06.2019, facem următoarele precizări:

– cină, care a constat în cartofi natur cu brânză 200/150 gr și ceai cu lâmâie, a fost pentru meniul comun și cel al aparținătorilor;

– pacienții cu regim special au primit, în funcție de recomandări, alte meniuri (ex. dovlecei gratinați cu brânză de vaci, ceai de lămâie și o prăjitură, după caz, sau cartofi natur cu brânză de vaci, ceai cu lămâie, pâine și piept de pui);

– în cauză, aparținătorul a primit meniul comun, iar pacientul a avut meniul format din dovlecei gratinați cu brânză de vaci.

În urma anchetei interne demarate, s-a stabilit că produsele erau conforme, în termen și fără modificări ale gustului. Meniurile au fost întocmite de un asistent dietetecian, în funcție de recomandările medicului curant.

În cadrul comisiei de nutriție întrunite astăzi s-a stabilit că medicii nutriționiști din SCJU să monitorizeze îndeaproape meniurile întocmite de asistentul dietetician.

Feedbackul pacienților este foarte important pentru noi, de aceea rugăm atât pacienții cât și aparținătorii să sesizeze problemele cu care să confruntă, fie prin reclamații depuse la Registratură Spitalului, fie să completeze chestionarul de satisfacție care le este înaintat sau pe care îl pot găși pe site-ul www.spitalulconstanta.ro,  la următoarea adresă:  http://www.spitalulconstanta.ro/chestionare/chestionar-de-evaluare-a-satisfacției-pacientului/.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.