Cum recunoști roșiile tratate cu pesticide din piață: Cum putem elimina chimicalele de pe acestea
Sănătate
Peste 40% din legumele românești au urme de pesticide, iar în cazul fructelor peste 58% din cele analizate au conținut de reziduuri de pesticide, arată o analiză a Autorității Naționale Fitosanitare.
Din numărul total de 2.989 de probe analizate, 2.122 au fost probe de legume, 592 probe de fructe și 275 probe de cereale“, a transmis Autoritatea Națională Fitosanitară.
Valentina Stoian, asistent cercetător în laboratorul de protecția plantelor din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicultură (SCDL) Buzău, a explicat la ce trebuie să fie atenți cumpărătorii atunci când caută fructe și legume, indiferent dacă merg la piață sau la supermarket.
„În cazul roșiilor tratate cu pesticide, la palpat, se simt că sunt foarte tari. Apoi, dacă sunt tăiate, se poate observa cât de seci sunt.
De asemenea, roșiile rezistă foarte mult, chiar și până la două săptămâni. De cealaltă parte, o tomată netratată sau ajutată într-un mod mai natural rezistă doar două-trei zile, începe să se strice, deci este foarte perisabilă chiar dacă o depozităm într-un spațiu mai răcoros.
Și mirosul contează: cele tratate nu prea au miros, în timp ce tomatele naturale au un miros specific, aromat și destul de puternic”, a explicat specialistul pentru Adevărul.
Cum se curăță fructele și legumele înainte de consum
„În cazul celor tratate chimic, apa nu ajută prea mult în eliminarea pesticidelor. Însă, indiferent de ce fel de fructe sau legume cumpărăm, ar fi bine să nu le ținem doar câteva secunde sub jetul de apă, ci să le punem într-un bol cu apă și să le lăsăm 10-15 minute. (…)
În cele mai multe cazuri, oțetul diluat în apă ajută la curățarea lor. Putem avea surpriza să vedem că legumele puse în apă cu oțet se decolorează, ceea ce înseamnă că nu sunt 100% naturale, ci au fost tratate chimic. În schimb, pe cele naturale, oțetul nu le alterează, ci din contră, le ajută”, mai spune Valentina Stoian.
FOTO: Ilustrativ
Citește și:
Ștevia, planta minune: Are proprietăți uimitoare în cazurile de diabet sau hipertensiune