De astăzi, Spitalul Municipal Medgidia are o nouă linie laparoscopică videoghidată de ultimă generație, achiziționată cu sprijinul Clubului Rotary „Cetate Tomis”. O parte din banii strânși pentru achiziția acestei unități laparoscopice au fost donați și de Sterk Plast, cel mai mare agent economic din municipiul Medgidia. Donația vine în contextul în care, în ultimele luni, Spitalul Municipal Medgidia a intrat într-un proces intensiv de reabilitare, modernizare și dotare, devenind din ce în ce mai performant, atât pentru pacienți cât și pentru noii medici care s-au alăturat corpului profesional al unității spitalicești.
Spitalul Municipal Medgidia deservește peste un sfert din locuitorii județului Constanța, atât din municipiu cât şi din localităţile limitrofe, iar îmbunătățirea condițiilor sanitare a constituit o prioritate pentru actuala administrație locală, încă de la începutul mandatului.
Fie că a fost vorba despre fonduri europene atrase, fie de bani care sunt investiți în urma încheierii unor parteneriate, cel mai important lucru este că pacientul din Medgidia și din localitățile din jurul acestui municipiu beneficiază de servicii medicale și confort la standarde din ce în ce mai ridicate.
Fonduri în valoare de aproximativ 10 milioane de euro atrase pentru Spitalul Municipal Medgidia
Până în prezent, la Spitalul Municipal Medgidia, au fost atrase fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 10 milioane de euro care au vizat:
- renovarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Medgidia – peste 2 milioane de euro;
- reabilitarea blocului materno – fetal, 500.000 dolari;
- reabilitarea unității sanitare – 3,6 milioane de euro;
- dotarea cu aparatură ultramodernă – 3 milioane de euro.
Aceste investiții nu ar fi fost posibile fără sprijinul și implicarea totală a Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă – TIKA, Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, Clubulului Rotary „Cetate Tomis” și societății Sterk Plast SRL din Medgidia.
Primarul municipiului Medgidia: „Ușor, ușor, această unitate spitalicească capătă un grad ridicat de încredere”
Revenind la evenimentul desfășurat astăzi, facem precizarea că această aparatură performantă de care pacienții vor putea beneficia pe viitor, era mai mult decât necesară, în condițiile în care cea similară existentă în unitatea sanitară este foarte veche.
„Chirurgia laparoscopică este o chirurgie foarte modernă datorită căreia pacientul se recuperează mult mai repede, comparativ cu o operație clasică, iar inciziile sunt mult mai mici. Gama operațiilor este destul de largă. Momentan noi în spital putem face o gamă restrânsă de operații, dar sperăm că în perioada următoare vom putea lărgi sfera acestora. Țin să precizez că Sterk Plast Srl a fost singura societate de la care am primit, cu titlu de donație, o importantă sumă de bani pentru a putea achiziționa această aparatură atât de necesară”, a precizat chirurgul Cristel Anagnostu, cel care a avut inițiativa mobilizării pentru strângerea banilor necesari în vederea achiziționării acesei unități atât de necesare Spitalului Municipal din Medgidia.
Noua aparatură urmează să intre în uzul medicilor chirurgi în perioada imediat următoare, cel mai sigur după data de 14 mai, după ce furnizorul echipamentului va face trainingul și va instala aparatul.
La evenimentul de predare a echipamentului au fost prezenți primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, managerul Spitalului Municipal Medgidia, Eugen Aglițoiu, Martha Maria Mocanu – din partea Clubului Rotary International, Coca Tincuța Dumitru – Clubul Rotary „Cetatea Tomis”, Mary Jane Calvey – Clubul Rotary „Oklahoma City” SUA, dar și administratorul Sterk Plast, Suleyman Islambay. „Întotdeauna o acțiune poate fi realizată dacă există ideea și dorința de a face ceva pentru comunitate. Suntem la al treilea proiect internațional, global grand – care înseamnă o strângere de fonduri de la mai multe cluburi din toată lumea. Sper ca beneficiarii acestei unități să se se însănătoșească curând și să revină în sânul familiilor lor”, a declarat astăzi, în cadrul ceremoniei de predare a sistemului, președintele Rotary „Cetatea Tomis”, Coca Tincuța Dumitru.
Medicul Cristel Anagnostu – inițiatorul acestei acțiuni
La rândul său, Mary Jane Calvey – Clubul Rotary „Oklahoma City” SUA, a declarat că donația nu s-ar fi putut realiza dacă medicul Cristel Anagnostu, reprezentant al Clubului Rotary „Cetatea Tomis”, nu ar fi ridicat problema achiziției prin intermediul unei donații. „Suntem aici să ajutăm populația unei comunități: Este un lucru extraordinar să venim în țara voastră, să întâlnim atât de mulți oameni minunați și să salvăm vieți”.
Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, a mulțumit, la rândul partenerilor care au venit în ajutorul Spitalului Municipal Medgidia: „Ușor, ușor, această unitate spitalicească capătă, datorită dotărilor sale, dar și medicilor care profesează aici, un grad ridicat de încredere. Mulțumesc celor care s-au implicat, domnului Anagnostu care lucrează la această idee de ceva timp. Știu că nu se atrag atât de ușor bani. Această investiție a fost realizată fără ca cineva să beneficieze de vreun favor sau avantaj. Cel mai important lucru este viața și dacă salvăm oameni, asta înseamnă că ne îndeplinim menirea”.
Reprezentanții Clubului Rotary au precizat că donațiile pe care le vor face în județul Constanța nu se va opri aici. În perioada următoare vor dota cu calculatoare o parte din școlile din Năvodari.
Citește și:
O nouă investiție la Spitalul Municipal Medgidia. Blocul maternofetal intră în reparații capitale