Profesor  Doctor Adrian Vlad de la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeş Timişoara, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a declarat că fenomenul care a apărut după anii de pandemie este o creştere spectaculoasă de 31% a incidenţei cazurilor de diabet zaharat de tip 1 la copii, în 2021 faţă de anul 2019.

Medicul vorbeşte despre o serie întreagă de factori care pot duce la apariţia bolii, însă ia în calcul, aşa cum se discută de altfel şi în acest moment în lumea medicală internaţională, ca boala să fie declanşată tocmai de virusul SARS-CoV-2. În acest sens, multe dintre problemele pe care le creează virusul în organism, spune medicul, sunt o consecinţă a hiperactivării mecanismelor imune.

Virusul ar putea distruge celulele pancreatice, mai explică Adrian Vlad, însă la ora actuală încă se studiază modalitatea în care acesta influenţează organismul uman. Suspiciuni puternice însă există, mai spune medicul, în sensul în care poate exista o legătură directă între hiperactivarea mecanismului imun şi diferitele celule ale organismului.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„Am pacienţi cu diabetul pediatric, dat fiind faptul că mă ocup de elaborarea Registrului Român de Diabet al Copilului. Acest lucru îl realizez obţinând date de la pediatri care tratează pacienţi cu diabet. În general, cazurile diagnosticate în România la copil sunt cazuri de diabet zaharat de tip 1, ceea ce înseamnă diabet zaharat insulino-dependent, viaţa acestor copii depinde de administrarea de insulină. Sunt şi cazuri diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 sau alte tipuri de diabet zaharat, dar sunt mult, mult mai puţine în România.

Trendul ascendent există de când avem informaţii la nivel naţional privind incidenţa diabetului zaharat de tip 1. La copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani există un ritm de creştere anual cam cu 5,5 – 6% şi acest lucru l-am constatat pe perioada 1996 – 2015, deci pe 20 de ani de urmărire, după care a urmat o periodă de stagnare urmată în ultimii doi ani de o creştere spectaculoasă cam cu 31% a incidenţei, în anul 2021, din acest an avem ultimele date, faţă de anul 2019.

Anul trecut pe grupa de vârstă 0-14 ani incidenţa a fost de 14,9 cazuri la suta de mii de locuitori. La grupa de vârstă 0-17 ani, incidenţa a fost ceva mai mică, 13,8 la suta de mii de locuitori. Aceste cifre situează România în rândul ţărilor cu incidenţă mare a diabetului zaharat de tip 1. Între 10 şi 20 la suta de mii de locuitori se consideră o incidenţă mare. Pentru comparaţie vă spun că la grupa de vârstă 0-14 ani la care incidenţa este acum de 17, 5 la suta de mii de locuitori în anul 2002, în urmă cu 20 de ani, era 6,1. În 1996 era undeva în jur de 4”, a explicat Prof. Dr. Adrian Vlad, conform News.ro.

Diabetul zaharat de tip 1, o boală pe toată viața

Medicul mai spune că diabetul zaharat de tip I este o boală serioasă, greu de tratat și presupune, pe lângă injectarea insulinei, un stil de viaţă cu anumite restricţii.

Medicul îi sfătuiește pe părinți să fie atenți la simptomele ce ar putea indica această afecțiune:copilul urinează mai mult, are o senzaţie de sete exagerată, copiii mai mici pot deveni incontinenţi, scapă urină pe ei, ceea ce înainte nu se întâmpla. De asemenea, scăderea în greutate mai poate indica diabetul zaharat de tip 1.

Fotografie cu rol ilustrativ.

Sursă foto: Pixabay.

Citește și:

A crescut numărul copiilor care dezvoltă diabet după COVID. AVERTISMENTUL lui Raed Arafat

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.