Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Fundația Vodafone Romania și asociațiile Dăruiește Aripi și Inima Copiilor au reusit împreună. Au finalizat renovarea și modernizarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Această secție a fost dotată și cu o soluție performanță de telemedicină care va permite medicilor să monitorizeze copiii chiar și din afara spitalului, să transmită informații medicale vitale, sau să organizeze videoconferințe cu medici specialiști din alte spitale din România și din străinătate. Dotarea cu aparatură de ultimă generație va fi făcută de către Consiliul Județean Constanța. 

Cele două fundații, Dăruiește Aripi și Inima Copiilor, cu ajutorul experienței doctorului Cătălin Cîrstoveanu și ghidați de modelul de succes al reconstrucției secției de terapie intensivă nou-născuți din Spitalul ”Marie Curie”, finalizată în anul 2013, au gândit proiectul, au strâns banii și au adus un strop de speranță și încredere mamelor care se gândesc să nască în Spitalul Județean Constanța.

Lucrările au început în august 2017, iar investiția totală s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro, fonduri puse la dispoziție de către Fundația Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociația Dăruiește Aripi (280.000 de euro) și Asociația Inima Copiilor (240.000 de euro). Anual, în acest compartiment de terapie intensivă neonatală primesc îngrijire peste 1.000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur din județele Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați.

„Mortalitatea infantilă din regiunea de sud-est a țării noastre trecea de 10 la mie în 2015, fiind de trei ori mai mare decât media europeană. Astfel, modernizarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatala de la Spitalul Județean Constanța a constituit pentru noi o prioritate. Acesta nu mai fusese renovat, decât parțial, din 1968, anul construirii spitalului. În urmă lucrărilor efectuate, compartimentul corespunde standardelor europene, fiind dotat și cu o soluție de telemedicină modernă, ceea ce constituie un punct de plecare pentru a oferi șanse crescute de supraviețuire nou-născuților cu afecțiuni medicale severe, precum și un mediu de lucru adecvat personalului medical”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundației Vodafone România.

A fost implementată o soluție performantă de telemedicină

Soluția de telemedicină cu care a fost dotată secția oferă un sistem de supraveghere video a pacienților. Fiecare salon este dotat cu o camera de supraveghere, care în caz de urgențe poate face zoom pe monitoarele de funcții vitale montate pe pandante. În holul central se află monitoare pe care se pot afișa funcțiile vitale sau imagini din saloane și camere de supraveghere pentru monitorizarea activității de pe hol. În camera medicilor a fost instalat un videowall. Soluția de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților și organizarea de videoconferințe.

În plus, în urma lucrărilor de renovare, reamenajare și modernizare efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi, și de 10 locuri pentru prematuri. Noua schemă a unității permite extinderea capacității zonei de terapie intensivă non-născuți până la 30 de locuri, în cazul unei eventuale creșteri a numărului de pacienți.

Secția a fost modernizată după modelul celei de la Spitalul Marie Curie din București, considerată a fi cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Europa. Camera pentru pregătirea laptelui și camera pentru pregătirea perfuziilor sterile sunt dotate cu hote de flux laminar, ceea ce permite prepararea perfuziilor în mediu steril și conduce la reducerea  masivă a infecțiilor nosocomiale.

Climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante prevăzute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru sălile de operație și secțiile de terapie intensivă. Saloanele sunt prevăzute cu pandante și console medicale, o rețea de distribuție a gazelor medicale și echipamente integrate de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și de un sistem de desfumare mecanică ce poate realiza inversarea funcțiilor unor ventilatoare dedicate.

Condițiile de intimitate, posibilitatea mamelor de a petrece timp nelimitat în salon și iluminarea de mai multe tipuri (naturală, indirectă, directă, de lucru, de veghe cu intensitate reglabilă) asigura nou-născuților confortul individual atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață.

Consiliul Județean Constanța va dota Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală

Consiliul Județean Constanța a alocat deja, încă de la începutul acestui an, peste 21 de milioane de lei pentru dotarea acestei secții. La acest moment se derulează procedura de achiziția a aparaturii necesară funcționării acestei secții.

“Sănătatea reprezintă prioritatea zero a mandatului meu. Am făcut și voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a finanța și a atrage fonduri pentru dotarea  Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța. Toate aceste investiții care s-au făcut ajută la o intervenție mai promptă a cadrelor medicale și un serviciu medical de o calitate superioară. CJC  a alocat în 2019 peste 21 de milioane de lei pentru dotarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală cu dispozitive și echipamente medicală de ultimă generație, specifice și necesare secției de neonatologie. Acestea vor corespunde nevoilor privind îngrijirea nou-născuților și reducerea mortalității neonatale și asigurarea unui debut sănătos în viața copiilor nou născuți sau transferați aici”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu.

Dintre echipamentele care vor ajunge în această secție amintim incubatoarele neonatale – închise și deschise – 25, ventilatoare neonatale – 15 bucăți, stație centrală de monitorizare funcții vitale și 25 de monitoare vitale, o stație de andocare, aparat mobil radiologie neonatală, dar și alte echipamente. “Am luat avizul Ministerului Sănătății și am mărit capacitatea secției de la 8 locuri la 22 de locuri doar la Terapie Intensivă. Și numărul medicilor neonatologi a crescut de la 4 la 12. Întreg personalul Compartimentului desfășoară un amplu program de schimb profesional cu Secția de Terapie Intensivă Nou-născuți a Spitalului Marie Curie din București”, ne-a mai spus președintele CJC.

Termenul cel mai pesimist pentru darea în folosință a secției cu toate dotările necesare este iunie 2020.