Gutuia, aurul toamnei care întărește sistemul imunitar. Ce beneficii pentru sănătate mai are consumul acestui fruct
Sănătate
Gutuile sunt cu siguranță vedetele sezonului de toamnă. Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca merele și perele, acestea sunt bogate în nutrienți, conțin vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului și minerale importante pentru sănătate.
Acest fruct străvechi este originar din părțile Asiei și ale Mediteranei. Însă se pare că ar fi fost cultivate din timpul Greciei și Romei antice, când gutuile era un simbol al iubirii și al fertilității.
Gutuile sunt bogate în vitamina A, B și C, fier, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, dar și zinc. Pe lângă această gamă largă de nutrienți, ele sunt bogate în antioxidanți. Gutuile sunt o sursă excelentă de antioxidanți în dieta zilnică. Antioxidanții ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
Iată ce proprietăți au gutuile: antioxidante, astringente, antialergice, emoliente, tonice, vitaminizante, antihemoragice, îmbunătățesc sistemul imunitar și stimulează apetitul.
Ce beneficii are consumul de gutui
Luptă împotriva febrei: gutuile sunt un aliment adjuvant pentru gripă și răceală, pentru febră și alte bacterii patogene, datorită proprietăților antivirale.
Remediu pentru stomac și intestine: potrivit unor studii efectuate, extractul și sucul de gutui a ajutat semnificativ la reducerea deteriorării țesutului colonului. Fructele pot proteja țesutul intestinelor împotriva daunelor provocate de bolile inflamatorii ale intestinului, precum colita canceroasă.
Ajută la pierderea în greutate: gutuile reprezintă alegerea ideală pentru o dietă sănătoasă pentru că au un conținut scăzut în calorii, aproximativ 57 de calorii pentru 100 de grame, au foarte puține grăsimi saturate, colesterol și sodiu.
Gutuile sunt bogate în antioxidanți: au în compoziție polifenoli, iar asta ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Gutuile sunt un adjuvant și împotriva radicalilor liberi.
Combat anemia: pentru că stimulează pofta de mâncare, gutuile sunt considerate un aliment de nădejde pentru combaterea anemiei. Acestea pot fi introduse în dieta copiilor și adolescenților anemici, putând fi consumate în combinație cu miere de albine, mere sau morcovi.
Foto: freepik.com
Citește și: