Peșetele reprezintă unul dintre alimentele esențiale dintr-o dietă echilibrată, însă poate conține și foarte mulți paraziți, scrie Exquis.ro.
Datorită conținutului său ridicat de acizi grași omega 3 benefici, peștele este recomandat ca mijloc de reducere a riscului de boli cardiovasculare, articulare și de declin cognitiv.
Pe lângă faptul că este util, peștele poate fi și dăunător, în special dacă este gazda unor paraziți periculoși.
Potrivit oamenilor de știință, opistoroza și difilobiotriazisul se transmit la om de la peștii de apă dulce – somn, crap, biban, biban, știucă, păstrăv, moluște.
Opisthorchiasis (păduchele pisicii) trăiește în canalele biliare, în ficat, iar tenia poate ajunge la 8 metri lungime și trăiește în intestinul nostru subțire. Atunci când este infectată cu opistoforcoză, apar semne de afectare a canalelor biliare și a ficatului.
În momentul în care este infectată cu difilobotrită, gazda se plânge de o senzație de slăbiciune. De asemenea, în acest caz, s-a observat și separarea segmentelor parazitului cu fecalele. Astfel, este necesar să le examinăm în laborator pentru a exclude o infecție cu tenie.
Această boală este tratată într-un spital pentru a preveni eventualele complicații, relatează publicația Lenta, potrivit Exquis.ro.
Sursa: www.exquis.ro
Foto: Ilustrativ (www.unsplash.com)
Citește și: