Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, împreună cu Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, au inaugurat astăzi laboratorul de Rezonanță Magnetică Nucleară. Se întâmplă după o pauză de şapte ani, timp în care investigaţiile medicale au fost realizate în cadrul unor firme private cu care unitatea medicală avea contract.

Echipamentele cu care a fost dotat laboratorul au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății, cu finanțare din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar. Contractul pentru dotarea Spitalului cu aparat de Rezonanţă Magnetică (RMN) şi sistem informatic PACS a fost semnat la sediul Guvernului,  anul trecut, pe 9 ianuarie, de către  președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu și managerul SCJU, Ș.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa. Valoarea totală a acestor echipamente se ridică la aproximativ 700 de mii de euro.

„Consider că este un pas uriaș pentru constănțeni, deoarece nu vor mai fi obligați să meargă la clinicile private pentru o astfel de investigație. De asemenea, cu ajutorul acestei aparaturi, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța își va reduce considerabil cheltuielile generate de achitarea serviciilor de imagistică către un operator privat, iar banii economisiți vor fi redirecționați spre alte secții din cadrul spitalului. Este esențial ca Spitalul Județean Constanța să dețină echipamente medicale performante. Voi face toate demersurile pentru ca Spitalul Județean să  poată asigura cât mai multe servicii medicale, astfel încât oamenii să nu mai apeleze la clinici private. Am promis că mă voi implica în susținerea sistemului sanitar și îmi respect cuvântul! La Constanța contează calitatea actului medical”, a precizat Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Pe lângă echipamentele achiziționate cu ajutorul Guvernului României, investițiile în acest laborator au constat și în recompartimentarea spațiului și modernizarea mobilierului. Valoarea lucrărilor a fost de aproximativ 600.000 lei, iar fondurile necesare reabilitării au fost asigurate de către compania județeană de apă.

Deocamdată RMN-ul va fi utilizat pentru pacienţii internaţi la SCJU

Managerul unităţii medicale, Cătălin Grasa, a spus că în ultimii ani pacienţii internaţi făceau RMN în cadrul unor firme private cu care spitalul avea contract.

“RMN-ul nu mai era al spitalului din 2012, dar rezonanţă magnetică şi CT s-au efectuat, dar cu firmele private cu care avea contract spitalul. Pacienţii internaţi în spital coborau şi făceau imagistică programaţi fiind la unul din echipamentele existente, adica RMN privat. Şi noi plăteam la nivelul Casei de Asigurări, cu contract, plăteam aceste costuri”, a menţionat managerul Spitalului Judeţean.

Medicul Radu Baz, cel care conduce laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, a declarat în conferinţa de presă, că noul RMN permite efectuarea unor investigaţii care până acum nu puteau fi făcute la unitatea medicală.

“Este un aparat foarte bun, care are suficiente softuri şi suficiente antene care să permită practic toată gama de examinări. Şi mă gândesc aici la RMN de sân, care până ieri nu se făcea, RMN de cord, tractografie, spectroscopie. Sunt examinări de nişă, sunt examinări cu care Spitalul Judeţean Constanţa va ieşi în faţă”, a spus Radu Baz.

El a explicat că timpul mediu de examinare este de o jumătate de oră, iar în 12 ore pot fi făcute 24 de investigaţii.

“În 12 ore ar fi 24 de examinări. A fost o întrebare mai devreme câţi bani va economisi spitalul. Înmulţiţi 24 cu 450 de lei, adică cu 100 de euro, şi aflaţi suma zilnică”, a mai afirmat Radu Baz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.