Un virus care provoacă Hepatita E, din ce în ce mai periculos în România

Specialiştii în domeniu anunţă apariţia unui nou virus care provoacă Hepatita E şi care poate da forme severe de boală. De la începutul anului patru persoane s-au îmbolnăvit. Virusul se propagă la persoanele cu igienă precară, dar poate fi transmis şi prin intermediul consumului de carne de porc neprocesată termic, afumată sau uscată.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala poate fi tratată cu succes în cazul majorităţii pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate.

Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat un plan naţional pentru controlul hepatitelor virale în România. Ţara noastră îşi propune să eradicheze hepatita B şi hepatita C până în anul 2030.

“Scopul este de a minimiza amploarea hepatitei virale prin reducerea transmiterii, reducerea morbidității și mortalității, asigură accesul la serviciul de prevenție, testare, îngrijire și tratament”, a declarat Sorina Pintea, conform Digi24.

Medicii avertizează că trebuie să avem foarte mare grijă de igiena noastră şi la tipul de carne de porc pe care o consumăm. Virusul a fost semnalat în regiunea Moldovei.

Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul Matei Balș spune că „este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite”.

În ţara noastră, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 au hepatită cronică C.