Farul Constanța

Astăzi, la finalul ședinței de Consiliu Local Municipal Constanța, primarul Decebal Făgădău a declarat, privitor la situația financiară dificilă în care se află la acest moment SSC Farul, că echipa constănțeană va fi sprijinită financiar din campionatul următor. Declarația edilului municipiului Constanța vine în contextul îngrijorărilor din ultima vreme legate de faptul că FC Farul s-ar putea să nu mai poată continua activitatea în eșalonul secund dacă nu va obține sprijinul administrației locale pentru următorul sezon.

SSC Farul dispută mâine ultima partidă a sezonului actual din Liga a-II-a la fotbal în etapa a-38-a cu Ripensia Timișoara. Meciul este doar de clasament pentru formația constănțeană care a reușit evitarea retrogradării în acest campionat, fiind pe locul 12 în clasament cu 46 de puncte. Echipa oaspete are același punctaj, dar se află pe locul 11.

Viitorul clubului constănțean este incert, a transmis astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, jucătorul Marius Fotescu care a precizat că investitorul Ciprian Marica, care este deținătorul siglei, culorilor și palmaresului de la Farul, i-a sfătuit pe toti componentii lotului să se orienteze spre alte echipe. Asta în condițiile în care contractele antrenorilor și ale jucătorilor mai sunt valabile până la 30 iunie. „Nu știm exact care este situația, cu toate că domnul Ciprian ne-a spus că situația este grea. Suntem supărați, fără niciun ban. Am avut un an greu, dar ne-am indeplinit obiectivul. Suntem salvați de la retrogradare, dar mergem acasă fără bani. Am încredere în domnul Ciprian. Pentru mine, venirea la Farul a fost un pas înainte!”, a precizat Marius Fotescu.

La rândul său, și antrenorul principal Petre Grigoraș și-a exprimat dezamăgirea. „Chiar nu se poate face nimic pentru acest club? Eu sunt dezamăgit, pentru că am sperat…nu am crezut că se va ajunge la o asemenea situație. Au fost promisiuni solemne. Mă bucur că am avut un grup foarte bun și am trecut peste toate obstacolele însă acum plecăm cu un gust amar. Dezamăgirea este foarte mare și nu am înțeles de ce promisiunile nu au fost duse la bun sfârșit. Să sperăm că vom reuși să dăm dovadă de caracter și în ultimul meci, chiar dacă premisele nu sunt atât de favorabile!”, a fost de părere antrenorul Petre Grigoraș.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Ce spune primarul Decebal Făgădău despre această situație

De cealaltă parte, astăzi, primarul Decebal Făgădău a precizat, la finalul ședinței de Consiliu Local care a avut loc la orele prânzului că echipa de fotbal constănțeană va primi sprijin financiar în următorul campionat, declarându-se un susținător al sportului de orice natură ar fi el.

De menționat faptul că astăzi, pe ordinea de zi a Consiliului Local s-a regăsit un proiect de hotărâre – ulterior retras – prin care se referea la suplimentarea fondurilor financiare acordate prin HCL nr. 273/2018 privind alocarea unei sume din bugetul local pentru finanțarea activității sportive a Asociației Handbal Club Dobrogea Sud Constanța în anul competițional 2018-2019. De aici și revolta celor de la Farul, care nu au primit niciun  ban în acest an, comparativ cu echipa de handbal pentru care s-a alocat în ianuarie 5.7 milioane de lei și alți un milion de leii în aprilie.

„Noi trebuie să fim atenți la cheltuirea banului public (…) În luna septembrie s-a modificat legea și printr-un ordin al ministrului a fost detaliată modalitatea de finanțare a sportului de către autoritățile publice, locale și centrale. Modificarea spune că în interiorul unui an fiscal nu poți încheia pentru același obiectiv mai multe contracte. De asemenea, modificare spune că nu se pot finanța retroactiv activități care s-au derulat. În decembrie am primit o solicitare din partea lui Ciprian Marica de alocare a unui buget pentru anul 2019. Era mai mult decât o solicitare era o detaliere a unui parcurs, a unor obiective. Nu vreau să spun sumele solicitate. Cererea venind în luna decembrie era practic la încheierea anului. I-am transmis că după ce avem bugetul pe 2019 votat vom discuta. Bugetul fiind aprobat la finalul lunii aprilie, am avut o discuție cu Ciprian Marica și i-am spus că intenționez să supun dezbaterii și aprobării Consiliului Local un proiect de hotărâre privind alocarea unei sume pentru Farul Constanța. După ce am purtat discuția i-am rugat pe directorii din cadrul Primăriei să se apuce de proiectul de Consiliu Local. Însă atunci ei mi-au adus la cunoștință că dacă finanțăm returul sezonului 2018 – 2019, în 2019 nu vom mai putea încheia niciun alt contract pentru sezonul 2019 – 2020. Nici nu puteam plăti retroactiv, e interzis prin lege. I-am spus că aibă o discuție tehnică cu cei din primărie și să se hotărască ce facem: fie alocăm pentru sezonul anterior, dar asta înseamnă că nu vom putea aloca sezonul competițional 2019 – 2020, fie nu facem nimic și finanțăm sezonul 2019-2020. Nu pot să garantez însă că suma pe care o solicită va fi și aprobată. Înțeleg situația dificilă în care se află Ciprian Marica pentru că, din păcate, la nivel local nu are sprijin. Noi l-am sprijinit cu stadionul pe care l-am adus după 30 de ani acasă. (…) Noi trebuie să respectăm legea. Nu cred că cu patimă și cu presiune putem rezolva lucrurile. Sper ca echipa să se înscrie în liga a doua și să le propun consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a sprijini echipa în sezonul 2019-2020, dar cu obiective clare, asumate de toată lumea”, povestește primarul Decebal Făgădău.

La rândul său, Ciprian Marica a scris, pe pagina sa de socializare urmatoarele: „A trecut aproape un an de zile de când am preluat FC Farul. Am venit la acest club într-o perioadă extrem de grea, cand echipa practic nu mai putea sa reziste in competiție. Am preluat clubul după multe discuții cu autoritățile locale, impresionat de entuziasmul cu care oamenii pareau dispusi sa readuca stralucirea acestui simbol atât de iubit. De ce m-as fi bagat intr-un asemenea proiect daca nu mi se promitea ferm ca vom fi susținuți sa facem performanță, doar sa lupt pentru supraviețuire? Aceasta echipă a reinviat din iubirea fanilor, eu am incercat sa duc mai departe.ambitiile lor.
A trecut un an, perioadă în care nu s-a concretizat nimic din ceea ce mi s-a promis și am fost nevoit să duc de unul singur un proiect atât de important pentru comunitate și pentru orașul Constanța, Am încredere în oameni, poate că acesta este unul dintre defectele mele, poate unii cred ca am fost naiv. Continui încă să cred și acum, în al doisprezecelea ceas, că Primarul Constanței și Consiliul Local Municipal vor veni alături de clubul fanion al fotbalului constănțean. Am avut o discuție cu Primarul și mi-a promis că săptămâna viitoare vom susține împreună o conferință în care își va arăta susținerea și interesul pe care le acordă comunității, sportului, tuturor celor care iubesc Farul și fotbalul constănțean.
Am dovedit ca dacă suntem sprijiniți, putem realiza lucruri importante. Cu toate greutătile întâmpinate, ne-am îndeplinit obiectivele, am reușit să menținem echipa în Liga a 2-a și să obținem licența pentru sezonul viitor, să formăm o familie împreună cu jucătorii, staff-ul tehnic și administrativ și, mai ales, suporterii constănțeni, Va multumesc tuturor, m-ati facut mândru. Am construit aici o structură bazată pe profesionalism, respect și iubire pentru culorile alb-albastre. Constanța, un oraș atât de mare, trebuie sa aiba un Farul pe măsură, constănțenii merită să se mândreasca si ei cu o asemenea tradiție si performanță la cel mai înalt nivel”.

Primarul Decebal Făgădău, despre situația echipei de fotbal Farul Constanța. Le dă sau nu edilul municipiului finanțare pentru acest campionat?

Publicată de Ziarul Amprenta pe Joi, 30 mai 2019

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.