11 parcele de teren din Cogealac și Fântânele, deținute de Eolica Dobrogea SRL, scoase iar la licitație într-un dosar de executare silită
Economie
Lichidatorul judiciar al debitoarei SC Eolica Dobrogea SRL, în prezent în insolvență, anunță vânzarea unui număr de 11 de parcele de teren situate în comunele Cogealac și Fântânele din județul Constanța.
Cabinetul Individual de Insolvență Nedelcu Silviu, lichidator judiciar al debitoarei Eolica Dobrogea S.R.L., în insolvență, anunță vânzarea la dată de 18.12.2024, ora 12:00, în București, Str. Lt. Av. Gheorghe Caranda nr. 42, Et. 2, Ap. 16, Sectorul 6, prin licitație publică organizată la al doilea termen, la care prețurile sunt diminuate la 75%, a unui număr de 11 parcele de teren situate în comunele Cogealac și Fântânele.
Prețul de pornire a vânzării terenurilor este de 475.317 lei, la care se adaugă TVA. Ofertanții vor face cu două zile lucrătoare înainte de data licitației, respectiv până la data de 16.12.2024, dovadaconsemnării garanției de participare, în cuantum de 10% din valoarea de lichidare forțată a bunurilor pentru care se licitează, în contul RO32BREL0002004240550100, deschis pe numele Eolica Dobrogea S.R.L.
„Vânzarea se face pe principiul văzut, plăcut, ofertat, adjudecat, fără a oferi garanții cu privire la starea de fapt a bunurilor, la situația lor juridică, inclusiv eventuală stare de coproprietate, la vicii, evicțiuni, pretenții, litigii existente sau viitoare din partea terțelor persoane/autorităților sau cu privire la destinația sau exploatarea lor ulterioară”, anunță lichidatorul judiciar.
SC Eolica Dobrogea SRL este în faliment din septembrie 2023
La începutul lunii octombrie 2024, alte 28 de parcele de teren situate în comunele Cogealac, Fântânele și Mihai Viteazu erau scoase la licitație de același lichidator judiciar. Tot la acel moment, erau scoase la licitație și mai multe bunuri mobile – echipamente IT situate în București și trei remorci auto situate în comuna Cogealac.
Potrivit Listăfirme.ro, site consultat la 27 noiembrie 2024, administator al Eolica Dobrogea S.R.L. este societatea Ceaușescu&Partners, iar asociat unic SC C TECH SRL. Potrivit aceleași surse, beneficiari sunt Andreea Ceaușescu Andreea și Corneliu Dică.
Prin decizia Tribunalului Constanța, lichidator judiciar a fost desemnat CII Nedelcu Silviu.
În 2023, SC Eolica S.R.L. a raportat pierderi de 102.599 lei, datorii de 54,5 milioane de lei și niciun angajat.
Și acționarul unic al Eolica Dobrogea SRL, C-Tech SRL, și-a derut falimentul recent
C-Tech SRL a înregistrat, pe 19 august 2024, un dosar la Tribunalul Constanța prin care își cere falimentul, în calitate de debitor.
Instanța a stabilit un nou termen de judecată pe 2 decembrie.
Potrivit Listăfirme.ro, site consultat la 27 noiembrie 2024 C-Tech SRL a fost înființată în 2008 și are ca domeniu de activitate cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie. Firma a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 64.968 lei și un profit net de 3.122 lei, cu un singur angajat, precum și datorii de 2.867.386 lei.
C-Tech SRL este deținută în proporții egale de Andreea Ceaușescu și Corneliu Dică, cel din urmă fiind și administratorul societății.
Potrivit datelor oficiale, Corneliu Dică apare în Uav Inginerie SRL, Regen Power Tech SA și în Green Energy GP SRL.
În dosarul 7480/118/2013, la termenul din 5.11.2024, Tribunalul Constanța a amânat judecarea cauzei – falimentul – pentru data de 04.02.2025, ora 9.00 pentru continuarea procedurii.
Creditorii firmei sunt următorii:
Iberdrola și-a vândut în aprilie 2024 activele eoliene din România pentru 88 de milioane de euro
În urmă cu mai bine de deceniu, Iberdrola venea în România cu scopul de a crea un imperiu în energie regenerabilă atrași de subvențiile extrem de generoase ale statului roman. Au pus ochii pe comuna Cogealac și unde veniseră deja alți investitori, CEZ.
Spaniolii au decis să facă aici un parc eolian de peste 1.000 de MW și au selectat pentru dezvoltarea lui pe Eolica, companie cu acționariat majoritar elvețian și cu acționariat minoritar în Corneliu Dică, investitor local.
Deși Eolica trebuia să lucreze pentru toată dezvoltarea planificată – peste 1.000 de MW, conform înțelegerii cu Iberdrola, spaniolii s-au mulțumit doar să le plătească pentru o parte din proiect și au preluat în 2008 controlul asupra parcului eolian Mihai Viteazu în schimbul a doar 12 milioane euro. În februarie 2024, au vândut parcul cu 88 de milioane euro către Premier Energy, din Cehai.
Ulterior, Iberdrola nu a mai dorit să continue celelalte proiecte eoliene pe care Iberdrola a pus Eolica să le dezvolte în baza unui contract, din cauza schimbărilor în condițiile economice, lăsând Eolica să suporte costurile suportate. Astfel, Eolica a intrat, de asemenea, în insolvență și faliment.
Corneliu Dică a fost acuzat de inducere în eroare a organelor judiciare și înșelăciune, în cadrul unui dosar deschis de Parchetul Tribunalului Constanța în 2014. În 2023, Curtea de Apel Constanța a decis neînceperea urmăririi penale, întrucât faptele fuseseră cunoscute, decizie confirmată de Curtea de Apel Constanța în luna martie a acestui an
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Foto: Rol ilustrativ Unsplash.com
Citește și: