Consilierii locali au fost convocați ieri în ședința ordinară a lunii în curs. Pe ordinea de zi au fost înscrise 14 proiecte de hotărâre, din care 11 au trecut de votul consilierilor.

Pe ordinea de zi s-au regăsit următoarele proiecte: Aprobarea contului de execuție al bugetului local și al instituțiilor finanțate din venituri proprii și subvenții, pe trimestrul II al anului 2018 și Avizarea/aprobarea Documentațiilor de atribuire a contractelor de delegare, prin concesiune, a gestiunii serviciului de salubrizare aferente Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Constanța” nu au întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi admise, în timp ce proiectul referitor la Aprobarea revocării H.C.L.nr.18/23.02.2017 privind revocarea H.C.L. nr.30/21.04.2016 a fost retras de pe ordinea de zi de către inițiator, consilierul Marian Butnaru.

La primul punct s-a aprobat rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Municipal Medgidia, iar la punctul următor modificarea organigarmei și statului de funcții ale Spitalului Municipal Medgidia.

Un alt proiect votat în ședința de luni a fost Aprobarea actului adițional nr. 4 la acordul de parteneriat nr.144/2018 și actualizarea sumelor aferente parteneriatului dintre UAT Municipiul Medgidia și Spitalul Municipal Medgidia pentru proiectul  „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Municipal Medgidia, str. Ion Creangă, nr.18, lot. 1, Medgidia, județul Constanța” SMIS 115629. Valoarea totală a proiectului este de 16.978.187,84 lei, din care 16.822.773,84 lei contribuția Primăriei Municipiului Medgidia și 155.414 lei reprezintă partea Spitalului Municipal. În ședința lunii august s-a votat și  aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea investitiei “Construire blocuri locuinte sociale Dezrobirii 6 imobile cu regim de înalțime P+2E și lucrări tehnico edilitare aferente acestora”, cu o valoare totală de 7.731.240 lei inclusiv T.V.A., cu o durată de realizare de 12 luni. Se vor construi 144 de unități locative, spații verzi, locuri de parcare, alei pietonale și drum de acces.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

La punctul următor pe ordinea de zi s-a votat aprobarea Registrului local al spațiilor verzi din municipiul Medgidia, județ Constanța. Acesta va fi utilizat la întocmirea documentațiilor de urbanism, precum și la eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, fiind constituit din hărțile și planurile în format digital ale terenurilor definite ca spații verzi. De asemenea, s-a aprobat și Strategia de dezvoltare locală a Zonelor Urbane Marginalizate (ZUM) din Municipiul Medgidia, ce cuprinde: ZUM barăci Nord, ZUM Grădini Nord, ZUM Cămin C4 și Zonă Funcțională Zona Nord a Municipiului. Strategia include măsuri de intervenție pe o perioadă de trei ani pentru domeniile: infrastructură rutieră, spații  de joacă, infrastructură de locuire, lucrări de reparații și consolidări structurale, precum și cursuri de formare profesională și consiliere, programe de pregătire a cadrelor didactice din școlile din ZUM etc.

Un alt proiect aprobat a fost cel referitor la preluarea din administrarea Consiliului Județean Constanța a tronsonului de drum cuprins între DN 22 C și podul rutier Canal Dunăre Marea Neagră, cu o lungime de 2,547 km.

La ultimul punct s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea investiției “Modernizare strada Cocorilor, tronsoanele 1 si 2, Municipiul Medgidia,  judetul Constanta”. Valoarea totală a proiectului este de 624.224,444 lei cu TVA, având o durată de realizare de trei luni, incluzând reabilitarea a 395 metri liniari.

Problema închiderii centralelor termice din Medgidia, în dezbatere

De asemenea, pe ordinea de zi, la secțiunea diverse, conducerea societății Consiliului Local Medgidia, SC Apollo Ecoterm SRL, prin directorul Constantin Sima, a prezentat situația financiară aferentă lunii iulie și a venit cu propunerea de închidere a centralelor termice din municipiul Medgidia din cauza pierderilor mare care se înregistrează prin funcționarea acestora.

Asta înseamnă că, din această iarnă, cei puțin peste 600 de abonați care au mai rămas racordați la sistemul centralizat de încălzire, din care aproape 400 sunt restanțieri cu datorii mari, nu vor mai avea căldură iarna viitoare. „Nu pot merge aceste centrale. De la început s-au investit zeci de milioane de euro, știindu-se că nu au viață lungă. în acestea, erau pierite eșecului, nicio societate care furnizează agent termic în această țară nu este pe profit, sunt în pierdere. De la bun început, prin aceste centrale, s-au furat bani. Bani pe care îi plătim noi, îi plătește și copiii noștri și nepoții”, spune primarul Valentin Vrabie.

Despre Apollo Ecoterm primarul spune că societatea poate funcționa ]n continuare doar dacă se elimină acest serviciu de termie care este în pierdere, lucru despre care se știa de la începutul înființării societății. „Această societate are 64 de miliarde de lei datorii acumulate din 2013 – 2015. Pe această perioadă, societatea a mai acumulat încă 1,5 milioane de euro pe care acum trebuie să îi plătească. Unii consilieri care au conduc această societate și cărora li se datorează aceste datorii fac pe fetele mari astăzi”, mai adaugă primarul.

Edilul a precizat că Apollo Ecoterm nu va avea niciodată posibilitatea ca să achite această datorie: „E o datorie veche. Vi se pare normal ca eu să plătesc o datorie de ieri? Și așa plătim ratele care sunt asupra primăriei, pe acestea trebuie să le ducem”.

Pentru cei care rămân fără apă caldă și căldură la iarbă, primarul transmite următorul mesaj: „Aceste centrale nu mai pot porni. Nu va mai fi subvenție, deci prețul automat va fi dublu față de anul trecut. Primăria a suportat subvenția pe care a plătit-o în avans de fiecare dată ca această societate să funcționeze. Pe 2 octombrie este o rată scadentă de 4,2 milioane de lei, bani pe care societatea nu are de unde să-i plătească. Consilierii, care sunt unici acționari și șefi ai acestei societăți, trebuie să răspundă. Mai ales că marea parte dintre ei sunt responsabili de aceste datorii că ei au condus această societate până atunci. Din 2016 până acum societatea nu a acumulat nicio datorie, sunt la zi”, spune primarul Valentin Vrabie.

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.