A murit profesorul Marius Cavachi din Constanța: Matematician reputat, a pregătit generații întregi de olimpici
Știrile zilei
Profesorul Marius Cavachi a trecut în neființă. Anunțul a fost făcut de un apropiat al profesorului constănțean.
„A murit matematicianul Marius Cavachi (născut în 1962). Dumnezeu să-l odihnească!
Născut la Constanţa, a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti, în 1984.
A fost profesor la liceul „Mircea cel Batrân” din Constanţa (1985-1993).
Din 1993, a lucrat la Palatul Copiilor Constanţa. A antrenat câţiva elevi care au ajuns la Olimpiada Internaţională de Matematică (îi amintesc aici pe N. Mihalache, L. Păunescu şi E. Memiş).
A fost un remarcabil problemist (cu probleme la fazele judeţene şi naţionale ale olimpiadei de matematică, la baraje; are zece probleme publicate în American Mathematical Monthly).
A publicat câteva articole remarcabile (cel cu cel mai mare impact este „On a special case of Hilbert’s irreducibility theorem”, apărut în Journal of Number Theory, 2000).
Colegii săi şi-l amintesc ca un matematician genial.
Nu l-am întâlnit niciodată pe Marius (deşi ne propusesem acest lucru).
Am vorbit de câteva ori la telefon. Lumea armânească pierde unul din exemplarele sale strălucite”, a scris Alexandru Gica pe Facebook.
Cine a fost profesorul Marius Cavachi
Potrivit site-ului Viitoriolimpici, Profesorul Marius Cavachi s-a născut la data de 27 martie 1962 în Constanţa. Încă din şcoala generală era pasionat de matematică, fapt pentru care participă şi la primele Olimpiade de Matematică obţinând numeroase premii şi menţiuni.
Studiile liceale le face la binecunoscutul Colegiu Naţional “Mircea cel Bătrân” Constanţa, între anii 1976-1980, unde amprenta profesorului de la clasă, Constantin Caragea, este decisivă în evoluţia spre performanţă a elevului Marius Cavachi.
În anul 1977, pe când era elev în clasă a IX-a, obţine premiul I la Olimpiada Naţională de Matematică şi din acel moment este participant constant la Olimpiadele Naţionale.
În anii 1978 şi 1979 se califică în lotul lărgit al României pentru OIM fiind foarte aproape de o participare la Olimpiada Internaţională. Tot în perioada liceului, elevul Marius Cavachi reuşeşte o performanţă incredibilă în istoria Olimpiadei Naţionale de Matematică.
În perioada 1980-1984 urmează Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. După terminarea facultăţii, obţine repartiţie guvernamentală dublă la Şcoala generală nr. 2 din Năvodari şi activează la Institutul Central de Informatică Bucureşti. În perioada 1985-1993 este profesor la liceul “Mircea cel Bătrân”, Constanţa, iar din 1993 a fost profesor pregătitor de olimpici constănţeni la Palatul Copiilor Constanţa.
Printre multitudinea de elevi participanţi la Olimpiade pregătiţi de profesorul Cavachi se numără actuali matematicieni cu titluri ştiinţifice obţinute la universităţi celebre din ţară sau străinătate.
Doi dintre aceşti foşti elevi, Nicoale Mihalache şi Liviu Păunescu, au obţinut medalii de aur, argint, respectiv bronz la OBM şi OIM. Colaborarea cu Gazeta Matematică a început încă din anul 1972 ca rezolvitor, iar apoi a continuat şi ca propunător de probleme din 1976.
Profesorul Cavachi a propus de-a lungul carierei peste 100 de probleme în reviste şi la Olimpiade. Dintre acestea, aproximativ 30 sunt date la fazele unice (judeţeană+naţională+baraje) ale Olimpiadei de Matematică, iar câteva dintre problemele propuse au fost selectate chiar în listele scurte ale OIM. Zece dintre problemele semnate de Marius Cavachi au apărut în prestigioasa revistă americană American Mathematical Monthly.
A publicat articole în reviste de renume din ţară şi străinătate ca: Revue Roumaine de Mathematique, Journal of Number Theory, Journal of Ramanujan Math. Soc sau Acta Univ. Ostraviensis.
Articolul publicat în Journal of Number Theory tratează condiţii de finitudine în teorema de ireductibilitate a lui Hilbert. Ulterior, pe baza acestui articol a fost dezvoltată o teorie a unor criterii de ireductibilitate a polinoamelor peste corpuri de numere algebrice, teorie dezvoltată în articole ulterioare.
FOTO: Facebook