Academia Navală Mircea cel Bătrân, la ceas aniversar: 152 de ani de tradiție, profesionalism și performanță
Știrile zilei
Academia Navală Mircea cel Bătrân împlinește, astăzi, 152 de ani de la înființare. Academia de la malul mării își are sorgintea în Școala Flotilei, înființată prin Decizia Ministerului de Război nr.15 din 17 noiembrie 1872 cu sediul la Galați.
„Academia Navală Mircea cel Bătrân înseamnă tradiție, profesionalism și performanță, iar programul activităților dedicate împlinirii celor 152 de ani de la înființarea instituției a fost construit în jurul celor trei valori care ne ghidează zi de zi activitatea și ne motivează să ne menținem la cele mai înalte standarde.
A fost o săptămână plină la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, astfel că rămâi cu ochii pe paginile noastre de Facebook și Instagram (academia.navala) și bucură-te alături de noi de fiecare moment pregătit pentru a celebra ziua de astăzi”, au transmis reprezentanții instituției de învățământ de la malul mării.
Academia Navala „Mircea cel Bătrân” își are sorgintea în Școala Flotilei, înființată prin Decizia Ministerului de Război nr.15 din 17 noiembrie 1872 cu sediul la Galați, potrivit ANMB.ro.
„După 1878 o parte a ofițerilor de marină au provenit de la școlile armatei de uscat, îndeosebi de la Școala Militara de Artilerie, Geniu și Marina.
Pentru pregătirea speciala de marina a ofițerilor repartizați în flota militara la școlile militare, la 26 februarie 1896 s-a înființat Școala de Aplicație a Sublocotenenților de Marina, ce a funcționat la Galați până în anul 1901 când a fost mutata la Constanța.
La 29 octombrie 1909, Școala de Aplicație a Sublocotenenților de Marina a fost organizată pe alte baze, superioare din punct de vedere teoretic și practic, primind denumirea de Școala Navală Superioară. Ea a funcționat la Constanța până la Primul Război Mondial.
După război, secția de marină din Școala de Artilerie, Geniu și Marina și-a reluat activitatea la 9 iunie 1920, prin decizia ministrului de război, aceasta secție fiind mutata la Constanța, reorganizata într-o instituție de învățământ superior complexa, cu denumirea de Școala Navală, care a funcționat începând cu anul de învățământ 1925 – 1926 cu unele întreruperi până în anul 1939 – 1940, având și o secție pentru elevii cu termen redus (T.R.).
Pentru formarea personalului specializat necesar navelor comerciale, la 1 octombrie 1938, în cadrul Țcolii Navale s-a înființat Secția Marinei de Comerț.
După al Doilea Război Mondial instituția și-a schimbat denumirea în Școala Navala și Școala de Maiștri (martie-decembrie 1948), Școlile Marinei Militare (decembrie 1948 – iunie 1950), Școala de Ofițeri de Marina (iunie 1950 – 1952), Școala Militara de Marina (1952 – 1954), Școala Militara Superioara de Marina (1954 – 1968). La 1 septembrie 1959, reînnodând o tradiție, s-a reînființat Secția Marinei Comerciale.
Începând cu 1 ianuarie 1969 s-a schimbat din nou denumirea în Școala de Ofițeri Activi de Marină „Mircea cel Bătrân”, continuând să pregătească pe parcursul a patru ani ofițeri pentru Marina Militara și Marina Comercială.
La 29 august 1973, Școala Militară de Ofițeri Activi de Marina a fuzionat, prin Decretul Consiliului de Stat, cu Institutul de Marină Civilă creat în 1972, noii instituții de învățământ superior atribuindu-i-se numele de Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”.
Prin Hotărârile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie și 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marina a fost reorganizat că urmare a consecințelor Revoluției din decembrie 1989, înființându-se Academia Navală Mircea cel Bătrân, instituție militară de învățământ superior de specialitate”.
FOTO: Facebook
Citește și: