Înalțarea Domnului
Înalțarea Domnului
Astăzi este sărbătoarea Înălțării Domnului, prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paști.

Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În această zi creștinii se salută cu „Hristos S-a Înălțat!” și „Adevarat S-a Înălțat!”.

IPS Bartolomeu Anania afirma că noi folosim acest salut fie din neștiință, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserică, arată Creștinortodox.ro.

Noi sărbătorim Paștile cu aserțiunea „Hristos a Înviat!”, la care ni se răspunde cu confirmarea „Adevărat, a Înviat!”, pentru că Învierea nu a avut martori, ea a fost receptată cu îndoieli și necredința. În vreme ce Înalțarea Domnului a avut martori, ea a fost o despărțire izvoritoare de lumină, deoarece ucenicii s-au întors în Ierusalim „cu bucurie mare”.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii.

Această sărbătoare mai este cunoscută şi ca Joia Iepelor sau Ispasul. Se spune că Ispas a fost martor la Înălţarea Domnului, alături de cei trei Apostoli. Şi pentru că era bun şi vesel, oamenii ar încerca în această zi să fie bine dispuşi şi să nu-şi caute pricini de supărare. Există o credinţă populară potrivit căreia cel care moare de Ispas ajunge direct În Rai.

Când ungurii îşi serbau Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul şi invers. Potrivit calculelor calendarului, o dată la 4 sau 7 ani, sărbătoarea Paştilor cădea în aceeaşi zi. De aici a venit şi vorba “la Paștele Cailor”, adică momentul în care caii se odihneau.

Tradiții și superstiții de Înălțare

  • Se fac pomeni pentru morți și este ultima zi când se mai pot mânca ouă roșii;
  • Se pun frunze de nuc la brâu, așa cum purta Mântuitorul când s-a înălțat la cer;
  • Oamenii cred că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai;
  • Vitele se bat cu leuștean, ca să fie ferite de boli;
  • Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă fiindcă există credinţa că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte;
  • Nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că nu va rodi;
  • Femeile care au morți în familie împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele lor;
  • Se sfințesc plantele medicinale;
  • La Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”, scrie Libertatea.

Ce nu se face de Înălţarea Domnului

  • Nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie.
  • Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion.
  • În ziua de Înălţare, credincioșii ar trebui să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în zi de sărbătoare să fie spuse vorbe urâte, jigniri sau credincioșii să își facă reproșuri.
  • De asemenea, tot în această zi este foarte important să mergem la slujba de la Biserică și să ne rugăm pentru sufletelor celor adormiți, dar și pentru noi, dacă trecem printr-o perioadă dificilă a vieții noastre.

FOTO: Creștinortodox.ro

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.