Delta Dunării
Delta Dunării
Ministerul ucrainean al Infrastructurii anunţă, pe Twitter, că adâncimea de navigaţie a Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m, asta în ciuda declarațiilor de săptămâna trecută, conform cărora, în zonă, au loc numai lucrări de întreținere.

Ministrul infrastructurii ucrainian a afirmat că au fost deschis canalului Bâstroe pentru navigaţie, a crescut potenţialul de transbordare al porturilor şi că vor continua lucrările de dragaj în partea ucraineană a Dunării, scriu cei de la news.ro.

”Prima dată de la independenţa Ucrainei pescajul navelor care trec prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării şi cifra de afaceri de export a portului. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar al Dunării împreună cu partenerii noştri europeni”, a scris vineri pe Twitter Ministerul ucrainean al Infrastructurii.

Același organism oficial mai afirmă că: “în cadrul acestei munci şi datorită succesului Forţelor Armate ale Ucrainei în Marea Neagră, au fost deschise deja gurile canalului Bâstroe pentru navigaţie și a crescut potenţialul de transbordare al porturilor. De asemenea, continuăm lucrările de dragaj în partea ucraineană a Dunării”, scrie news.ro.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Adâncimea canalului Bâstroe din Ucraina a fost mărită cu 2,5 metri, ajungând la 6,5 metri de la început până la kilometrul 77 şi la şapte metri de la kilometrul 77 până la kilometrul 166, unde canalul întâlneşte braţul Chilia, consemnează o publicație ucrainiană, citând o notă oficială a Ministerului ucrainean al Infrastructurii din data de 17 februarie.

Schimbările ar putea permite unei părţi a flotei de transport să meargă direct către Marea Neagră prin canalul Bâstroe de pe partea ucraineană şi să reducă presiunea asupra canalului Sulina, care este controlat de autorităţile române.

Înainte de această schimbare, adâncimea redusă nu permitea trecerea navelor încărcate complet, ci doar întoarcerea navelor goale, conform surselor comerciale, creând blocaje şi întârzieri pentru navele încărcate cu cereale pentru export.

Sâmbătă, Ambasada Ucrainei în România a precizat că lucrările de dragare pe Dunăre făcute de partea ucraineană ”vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile, adică asigurarea siguranţei navigaţiei prin menţinerea caracteristicilor tehnice actuale, precum şi eliminarea consecinţelor de colmatare naturală”. Reprezentanţii Ambasadei Urcainei ne îndemnau la ”avansarea responsabilă de informaţii publice pentru a nu prejudicia relaţiilor bilaterale şi pentru a nu alimenta propaganda rusă”.

Declarație Ministerul Infrastructurii Ucraina
Declarație Ministerul Infrastructurii Ucraina

Foto: Ilustrativ (pixabay.com)

Citește și:

Problema Canalului Bâstroe ia AMPLOARE: Kievul îndeamnă oficialii români să nu alimenteze „propaganda rusă”

Ministrul Transporturilor susține că Ucraina face lucrări de dragare a Canalului Bâstroe: Ecosistemul Deltei Dunării ar putea fi grav afectată

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.