O navă civilă a observat o mină marină
O navă civilă a observat o mină marină
Ieri, în jurul orei 14:10, structura Gărzii de Coastă din Sulina a fost informată, de către comandantul unei nave civile care se afla în raza portului Sulina că există un obiect plutitor, în derivă, asemănător cu o mină. 

După primirea acestei informații, o navă a MAI s-a deplasat la locul indicat pentru investigație, iar la ora 16:00, echipajul Gărzii de Coastă a confirmat că obiectul respectiv este o mină marină, la o distanță de aproximativ 12 mile marine de țărmul României, travers Sulina, care pune în pericol siguranța navigației, fiind necesară intervenția scafandrilor militari EOD.

„După primirea confirmării, în jurul orei 16.30, s-a pus în aplicare planul de cooperare interinstituțională pentru asigurarea siguranței navigației în rada portului Sulina. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait a ordonat pregătirea unei grupe de scafandri EOD și a puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, pentru a se deplasa în raionul indicat, în vederea neutralizării și distrugerii minei marine, iar Direcția Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, cu privire la existența pericolului de mină marină”, transmit Forțele Navale Române.

Curenții marini de suprafață, existenți în largul țărmului de la Sulina au generat mișcarea minei marine spre nord-nord-vest, aspect care a condus la ieșirea acesteia din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române și intrarea minei marine în apele teritoriale ale Ucrainei, în jurul orei 20:00.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Ca urmare, misiunea de intervenție a puitorului de mine și plase a fost suspendată, spațiul maritim românesc a rămas sub monitorizare continuă, iar o navă ucraineană a ajuns la fața locului și a preluat misiunea de cercetare, supraveghere și neutralizare a minei.

Forțele Navale Române recomandă tuturor navelor care își desfășoară activitatea în proximitatea litoralului românesc să navigheze cu prudență și să întărească măsurile de observare, pe timpul navigației, iar dacă descoperă un obiect plutitor, de culoare neagră și cu formă sferică, în derivă, să anunțe imediat autoritățile române, prin canalele specifice.

Foto: Forțele Navale Române

Citește și:

Alertă în Marea Neagră: O mină marină a fost observată la 7 mile marine de Sulina

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.