Cei trei bărbați care au incendiat membrii unei familii din Medgidia, rămân în arest. Sunt dați în judecată și de spitalele care au tratat victimele
Știrile zilei
În vara anului trecut, pe 5 august 2022, mai multe persoane din Medgidia au pătruns în curtea și în casa unei femei, de 44 de ani, au agresat-o pe aceasta, dar și pe membrii familiei sale. Ulterior, agresorii au stopit cu benzină victimele și le-au dat foc. Drama familiei incendiate a continuat, apoi, prin spitale, iar ieri, unitățile sanitare ce au acordat persoanelor rănite asistență medicală au deschis un dosar civil de recuperare a banilor pentru serviciile medicale.
După incendiere, membrii familiei au fost transportați la spital: o minoră, de 10 ani, care prezenta arsuri de gradul unu și doi, o femeie, de 44 de ani, care prezenta arsuri de gradul doi și trei, și doi bărbați, de 41, respectiv 42 de ani, care prezentau leziuni traumatice și arsuri.
În cazul bărbatului de 42 de ani, medicul legist a concluzionat faptul că leziunile produse i-au pus viața în pericol. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii tentativei la infracțiunea de omor calificat, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Autorii au fost reținuți în scurt timp: este vorba despre trei bărbați, cu vârste cuprinse între 37 și 57 de ani, care sunt, în prezent reținuți.
Până la o sentință definitivă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța formulează, periodic, cereri de prelungire a măsurii arestării preventive, pentru 30 de zile. Și, tot periodic, cei trei înaintează judecătorilor cereri de înlocuire a arestului preventive cu cea a arestului la domiciliu. Cum, însă, dovezile împotriva lor sunt grăitoare, judecătorii mențin măsura arestului în închisoare.
Ultima cerere formulată a fost făcută pe 22 decembrie 2022, iar arestul acestora a fost prelungit până de pe 3 ianuarie și până pe 1 februarie 2023.
Veștile proaste continuă să curgă pentru incendiatorii din Medgidia: ieri, la Tribunalul Constanța, a fost înregistrat dosarul 654/118/2023/a1, în care victima, alături de unitățile medicale care au îngrijit persoanele vătămate – Spitalul Muncipal Medgidia, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Apostol Andrei și Spitalul Clinic de Urgență Grigore Alexandrescu din București, se constituie părți civile.
Potrivit Codului Penal, serviciile medicale spitalicești acordate unei persoane ca urmare a prejudiciilor sau daunelor cauzate sănătăţii acesteia de alte persoane (aici fiind incluse vătămările corporale grave prin agresiune), sunt suportate de persoanele vinovate.
Pe scurt, în cazuri similare cu acela din Medgidia, cei trei autori vor răspunde de fapta lor atât penal, cât și civil.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: