Cercetat de procurorii din SUA, arestat la domiciliu, în Constanța
Știrile zilei
Un bărbat căutat de autoritățile din Statele Unite ale Americii (SUA) a fost arestat la domiciliu, în urma deciziei Curții de Apel Constanța.
Bărbatul este suspectat de autoritățile judicaire din SUA de fraudă informatică și abuz asupra unor sisteme informatice, spălare de bani și furt de identitate în formă agravată și furt de identitate.
Judecătorii au decis că nu se impune arestarea suspectului, în vederea extrădării, luând față de acesta măsura arestului la domiciliu.
Conform datelor oficiale, bărbatul cercetat de autoritățile din SUA ar fi suspect într-o anchetă instrumentată de procurorii din Portland, care au trimis dosarul pe rolul Tribunalului Districtual al Statelor Unite, Districtul Oregon, Divizia Portland.
Pedepsele prevăzute în SUA pentru acuzațiile aduse
Potrivit autorităților, pentru infracțiunea de fraudă informatică și abuz asupra unor sisteme informatice, pedeapsa maximă este de cinci ani de detenție, pentru spălare de bani, pedeapsa maximă este de 20 de ani, iar pentru furt de identitate în formă agravată, pedeapsa maximă este de doi ani, care se va executa consecutiv, în plus față de orice altă pedeapsă pe care suspectul o primește.
În final, pentru furt de identitate este prevăzută o pedeapăă maximă de 15 ani.
Curtea de Apel a respins propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța cu privire la arestarea preventivă a suspectului în vederea extrădării și a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu față de suspect, pentru o perioadă de 30 de zile, de pe 19 noiembrie 2024, până pe 18 decembrie 2024, inclusiv.
Judecătorii din Constanța au fixat o nouă înfățișare în procesul care vizează extrădarea suspectului în SUA pentru luni, 25 noiembrie 2024.
Până la termenul viitor, se vor depune la dosar înscrisurile în original privind cererea de extrădare și documentele anexă, iar suspectul trebuie să depună la dosar mai multe documente și opoziția la extrădare.
Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Fostul șef al Diviziei Trafic din CFR Constanța, trimis în judecată. Este bănuit de luare de mită