Cornel Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției din Eforie, ACHITAT definitiv

Știrile zilei
Cornel Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției din Eforie, a fost achitat definitiv de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța!
Decizia de achitare a fost luată joi, 6 februarie 2025, în dosarul în care Cornel Gabriel Coteanu a fost trimis în judecată pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
Instanța a ajuns la concluzia că nu există probe că fostul șef al Poliției din Eforie a săvârşit infracţiunea de care a fost acuzat.
Solutia pe scurt: În baza art. 421 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală, respinge apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța împotriva sentinței penale cu nr. 853 din 5 iulie 2024 pronunțată de Judecătoria Constanța, în dosarul nr. 13057/212/2023, ca nefondat.
În baza art. 421 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul Coteanu Gabriel Cornel împotriva sentinței penale nr. 853 din 5 iulie 2024 pronunțată de Judecătoria Constanța, în dosarul nr. 13057/212/2023.
Desființează sentința penală nr. 853/5.07.2024 pronunțată de Judecătoria Constanța, în dosarul nr. 13057/212/2023 şi rejudecând:
În baza art. 396 alin. 1 și 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedură penală achită pe inculpatul Coteanu Gabriel Cornel, pentru săvârșirea infracțiunii de sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, prev. de art. 275 alin. 1 Cod penal.
Înlătură dispozițiile primei instanțe privind stabilirea în sarcina inculpatului Coteanu Gabriel Cornel, a pedepsei închisorii în cuantum de 9 luni pentru comiterea infracțiunii de sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, prev. de art. 275 alin. 1 Cod penal.
Înlătură dispozițiile art. 83 alin. 1 din Codul penal, art. 85 alin. 1 lit. a)-e) din Codul penal, art. 85 alin. 2 din Codul penal lit. b), art. 86 alin. 1 din Codul penal.
Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia.
Definitivă.
Pronunțată, potrivit dispozițiilor art. 405 alin. 1 din Codul de procedură penală, prin punerea deciziei, la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi 06.02.2025
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Prin actul de sesizare s-a reţinut că, „la data de 25.07.2019, inculpatul, în calitate de comandant al Poliției stațiunii Eforie, după ce i-a solicitat agentului de poliție (…) să îi înmâneze procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante privind depistarea în cursul aceleiași zile a numitului (…) conducând un moped pe drumurile publice fără permis de conducere, a reținut înscrisul menționat, fără a-l înregistra în evidențele unității în vederea constituirii unui dosar penal vizavi de situația de fapt amintită, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a făptuitorului (…)“.
Prima soluție
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Constanța, prin Hotărârea nr. 853/2024, din 05 iulie 2024, care a stabilit în sarcina fostului șef al Poliției Eforie pedeapsa de nouă luni de închisoare cuamânare, pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
Instanța a amânat aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care azi a decis, așa cum arătam și mai sus, achitarea fostului șef al Poliției din Eforie.
Caz închis!
Într-un alt dosar, Gabriel Coteanu a fost trimis în judecată, în luna februarie 2021, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, fostul șef fiind acuzat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, favorizarea făptuitorului dar și de omisiunea sesizării.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: