Cum se poate vota cu urna mobilă. Documentele necesare
Știrile zilei
Urna mobilă poate fi solicitată de alegătorii care nu se pot deplasa, din motive obiective ce țin de sănătate, la secțiile de votare.
Autoritatea Electorală Permanentă informează că alegătorii care se află în ziua alegerilor în străinătate nu își pot exercita dreptul de vot prin urna mobilă.
Astfel, alegătorii din țară pot transmite o cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, cunoscută drept urna mobilă.
Conform AEP, cererea se depune la cea mai apropiată secție de votare, în preziua votării, între orele 18.00 – 22.00.
„Prin excepție de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale (nr., urna mobilă) pot fi depuse la biroul electoral de circumscripție de la nivel județean sau la oficiul electoral de sector al municipiului București, cel mai târziu vineri, 29 noiembrie 2024, ora 17.00, fizic sau prin mijloace electronice“, spune Autoritatea Electorală Permanentă.
Actele necesare pentru urna mobilă
Cerera pentru urna mobilă poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane.
Această cerere trebuie să fie datată și să fie semnată olograf de către alegătorul care solicită urna mobilă.
AEP arată că cererea trebuie să conțină, în mod obligatoriu:
- numele
- prenumele
- codul numeric personal
- domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate ori din dovada de reședință, după caz)
- adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei
- seria și numărul actului de identitate
- numărul de telefon
Atenție, însă: lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.
Nu este necesară adeverință de la medicul de familie
Mai spun reprezentanții AEP că cererea pentru urna mobilă trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate.
Din conținutul actelor trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se deplasa singur la sediul secției de votare.
Nu este necesar ca actele ce însoțesc cererea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă“.
De asemenea, nu este obligatorie prezentarea unei adeverințe medicale care să fie eliberată de medicul de familie al alegătorului.
Mai pot solicita urna mobilă alegătorii aflați în ziua alegerilor în unitățile medicale (internați), cei din căminele pentru vârstnici sau alte așezăminte de acest gen, private sau de stat.
Persoanele arestate la domiciliu pot vota cu urna mobilă
Perosanele aflate în arest care nu și-au pierdut dreptul de a vota votează prin urna specială, potrivit procedurii stabilite prin Decizia BEC nr. 17/D/16.09.2024.
Persoanele aflate în stare de arest la domiciliu pot vot, de asemenea, cu urna mobilă, fiind necesară depunerea unei cereri în acest sens, cel mai târziu, în preziua votării, între orele 18.00 – 20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.
Cum se previne frauda electorală în ce privește urna mobilă
Pentru a se preveni votarea multiplă și orice tentativă de fraudă electorală, CNP-urile alegătorilor ce au formulat cereri pentru urna mobilă vor fi preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
La întoarcerea în localul de vot a echipei care s-a deplasat la locul unde se află alegătorul netransportabil, CNP-urile sunt înregistrate definitiv în sistem, pe baza înscrisurilor de pe lista electorală.
Înainte de deplasarea echipei cu urna mobilă la persoanele ce au solicitat-o, președintele biroului electoral al secției de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective și-au mai exercitat dreptul de vot în aceeași zi.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: