Debitul Dunării a atins cote minime alarmante: Greenpeace România, APEL de URGENȚĂ către Guvern
Știrile zilei
Organizația ecologistă Greenpeace România trage un semnal de alarmă în ceea ce privește situația în care se află Dunărea, care a atins „cote foarte scăzute”. Aceștia solicită Guvernului să se implice pentru rezolvarea problemelor cauzate de secetă și să implementeze proiecte care să limiteze efectele devastatoare.
În semn de protest, activiștii Greenpeace România au mers în apropiere de localitatea Zimnicea, în locul în care înainte de secetă Dunărea curgea, iar cotele fluviului măsurau valori normale.
„Activiștii Greenpeace România au fost acolo în semn de protest, pentru a reitera ceea ce autoritățile continuă să ignore: arderea combustibililor fosili, lipsa perdelelor de protecție forestieră și agricultura intensivă sunt dintre cauzele principale ale crizei climatice”, se arată într-un comunicat al organizației.
De asemenea, aceștia susțin că Dunărea nu este un caz aparte și că România și mai multe de jumătate din suprafața Europei se confruntă cu „secetă extremă de săptămâni întregi”.
Debitul râurilor a ajuns la cote foarte scăzute, sute de mii de hectare de recolte sunt afectate, siguranța alimentară și aprovizionarea cu apă sunt puse sub semnul întrebării.
Totodată, Greenpeace România face un apel către Guvernul României și cere adoptarea unor măsuri care să stopeze efectele secetei.
„Fenomenele meteo extreme sunt un simptom clar. Unul care nu poate fi vindecat dacă nu mergem la sursa problemei.
Guvernul României, implementați de urgență măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră care alimentează criza climatică, dar și soluții vitale de adaptare, precum plantarea unei rețele naționale de păduri de protecție care să ne ajute în lupta cu deșertificarea și deteriorarea calității aerului”, se mai precizează în comunicatul Greenpeace România.
Foto: Greenpeace România
Comentarii