Decizie DEFINITIVĂ în dosarul de corupție al lui Decebal Făgădău. Primăria Constanța îi poate solicita despăgubiri în termen de 30 de zile
Știrile zilei
Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău a aflat, astăzi, verdictul definitiv al judecătorilor Curții de Apel, în dosarul în care a fost acuzat de infracțiuni de corupție.
Fostul edil al Constanței a fost exonerat de orice culpă penală în urmă cu aproape un an. În dosar au făcut apel procurorii DNA Constanța și fostul secretar al Primăriei Constanța, Marcela Enache.
Iată decizia de azi a judecătorilor:
Respinge ca nefondate apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – S.T. Constanţa şi de inculpata Enache Marcela.
Admite apelul declarat de părțile civile Consiliul Local al Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar, desfiinţează în parte sentinţa penală nr. 300 din data de 01.08.2023, pronunţată de Tribunalul Constanța, în dosarul nr. 8332/118/2020 şi rejudecând:
Lasă nesoluționată acțiunea civilă.
Menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză cu privire la bunurile inculpatului Făgădău Decebal. Măsurile asigurătorii încetează de drept dacă părțile civile Consiliul Local al Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar nu introduc acțiune în fața instanței civile în termen de 30 de zile de la data prezentei decizii.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate, care nu sunt contrare prezentei. Obligă pe inculpata Enache Marcela la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare către stat.
Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor, a părţilor civile şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 13 august 2024.
Judecătorii Tribunalului Constanța pronunțau sentința de clasare astfel, pe 1 august 2024:
Dispune achitarea inculpatului Făgădău Decebal, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Dispune achitarea inculpatei Enache Marcela, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
Respinge ca neîntemeiată acţiunea civilă exercitată în cauză de către părţile civile Consiliul Local Constanța şi Municipiul Constanţa, împotriva inculpaţilor Făgădău Decebal şi Enache Marcela.
Dispune ridicarea, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, a măsurii asigurătorii luate în cauză prin ordonanţa procurorului emisă la data de 15.12.2020, în dosarul de urmărire penală nr. 144/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, constând în sechestrul asupra oricăror bunuri prezente sau viitoare ale inculpatului Făgădău Decebal, până la concurența sumei de 133.688 euro.
În vederea punerii în executare a dispoziţiilor din această hotărâre referitoare la ridicarea măsurii asigurătorii, un extras al dispozitivului hotărârii se va comunica, la rămânerea definitivă, către S.P.I.T.V.B.L. din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, la A.N.C.P.I. Bucureşti – în referire la ordonanţa procurorului emisă la data de 15.12.2020, în dosarul de urmărire penală nr. 144/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa.
Dosarul a început în 2020, când procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și a Marcelei Enache, la data faptei secretar al municipiului Constanța, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În cursul anului 2015, inculpații Făgădău Decebal și Marcela Enache, în calitățile menționate mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.
Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: