Deși a câștigat procesul cu Universitatea Ovidius, IPS Teodosie a PIERDUT, definitiv, postul de profesor
Știrile zilei
În urmă cu două luni, prin decizia definitivă a Curții de Apel Constanța, IPS Teodosie ieșea, triumfător, dintr-un recursul înaintat de Universitatea Ovidius din Constanța și anunța că se întoarce la catedră. Însă, motivarea judecătorilor îi aduce prelatului o surpriză neplăcută.
Prin decizia 372/2022 a Tribunalului Constanța, Arhiepiscopul Tomisului pierduse, inițial, procesul pe fond.
Însă, recursul i-a adus satisfacția dorită: pe 17 mai 2022, la Curtea de Apel Constanța, Secția Contencios administrativ și fiscal, se stabilea că, “în absența metodologiei prevăzute de Legea nr. 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic şi de cercetare din învăţământul superior, nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menținerea calității de titular după vârsta pensionării”. Arhiepiscopul Tomisului împlinise, la acea vreme, 65 de ani.
Decizia de revenire la catedră era valabilă până la apariția motivării instanței constănțene. Iar surpriza acum vine. În motivarea magistraților să arată că instanța a respins capătul de cerere în care acesta solicita obligarea UOC să-l repună profesor titular: „(…) în absenţa metodologiei, universitatea nu poate fi obligată la menţinerea în activitate a recurentului, instanţa nefiind învestită cu o cerere în sensul obligării senatului la adoptarea unei asemenea metodologii, care este o condiţie sine qua nou pentru aprobarea prelungirii calităţii de titular a reclamantului. Mai arată intimata că la data formulării cererii de chemare în judecată, 02.11.2021, recurentul nici nu mai avea calitate de cadru didactic titular, aceasta încetându-i de drept anterior introducerii acţiunii (…)
Astfel, pe de-o parte, senatul universitar nu ar putea fi obligat să adopte o hotărâre de menţinere a calităţii de titular – şi mai ales într-un an universitar nevizat de pretenţiile recurentului – în absenţa unui text de lege imperativ; pe de altă parte, recurentului nu îi poate fi prelungită o calitate -de titular – pe care nu o mai deţine de peste 1 an, aşadar nu poate opera repunerea în situaţia anterioară de vreme ce contractul său individual de muncă a încetat de drept, prin pensionare, decizia de pensionare nefiind contestată.
(…) Capătul de cerere privind obligarea pârâtei la prelungirea calității de cadru didactic titular a fost respins, având în vedere că instanța nu se poate substitui instituției de învățământ în luarea acestei decizii care este rezultatul unei analize atât a unor elemente obiective cât și a unora subiective, prevăzute în cuprinsul unei Metodologii obligatorii.
Casează în tot hotărârea atacată şi, rejudecând, dispune: Admite în parte cererea. Dispune anularea Hotărârii Senatului nr.623/29.07.2021 numai în ceea ce îl priveşte pe reclamant. Respinge restul capetelor de cerere. Definitivă„.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.