Divorțul în 2023: Cât COSTĂ separarea de soț la notar și la cât ajunge un divorț în fața judecătorilor
Știrile zilei
În momentul în care cei doi parteneri vor să încheie căsnicia, definitiv, pot apela la divorț – prin notariat sau prin instanță judecătorească.
Divorțul la notar este, poate, cea mai simplă cale prin care doi soți se pot despărți fără prea multe complicații. Notarul public poate constata divorțul prin acordul soţilor şi elibera certificatul de divorţ, în baza art. 375 din Noul Cod Civil.
Costul divorțului fără copii minori prin notariat ajunge la 795 lei cu toate taxele incluse. În cazul divorțului cu copii minori, suma se ridică la 1.460 lei cu toate taxele incluse.
Soţii pot divorţa la un notariat din localitatea unde s-au căsătorit sau de la ultima lor locuință comună.
Divorțul în instanță este posibil în toate cazurile, indiferent dacă soții sunt de acord sau nu asupra divorțului.
Costul divorțului la instanță se stabilește în funcție de taxa de timbru. Prețul variază în funcţie de motivul desfacerii căsătoriei, astfel:
– 200 de lei pentru cererea de divorţ întemeiată pe acordul soţilor (cererea ambilor soţi sau a unuia dintre ei acceptată de celălalt soţ);
– 100 lei pentru cererea de divorţ din culpă, în cazul în care se solicită desfacerea căsătoriei întrucât raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi, astfel, continuarea acesteia nu mai este posibilă;
– 100 lei pentru cererea de divorţ având ca motiv separarea în fapt a soţilor care a durat cel puţin 2 ani;
– 50 de lei pentru cererea de divorţ formulată de soţul a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
Nu în cele din urmă, divorțul cu avocat vă poate costa de la 1.500 de lei (în cazul celor în care nu sunt implicați minori) și poate ajunge și la câteva zeci de mii de lei, în cazurile cu o complexitate și o durată mai mari.
Sursa foto: Ilustrativ