DNA, despre lărgirea plajelor: Proiectul nu este blocat de ancheta procurorilor și nici nu există vreo intenție în acest sens

Direcția Națională Anticorupție a transmis astăzi precizări referitoare la proiectul de lărgire a plajelor din Mamaia, investiție desfășurată cu fonduri europene.

DNA transmite că proiectul nu este blocat de ancheta procurorilor și face precizările în contextul în care în spațiul public au apărut speculații cu privire la o posibilă blocare a investiției de 750 de milioane de euro.

Speculațiile au apărut în urma unui mesaj publicat de Administrația Națională Apele Române care a anunțat că proiectul ”riscă să fie stopat într-un interval de timp scurt”.

Redăm textul integral al informării transmite de DNA:

Proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA și nici nu există/a existat vreo intenție în acest sens.

Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care severifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice.

Este adevărat că în cadrul anchetei penales-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelorşi/sau exploatarea fundului Mării Negrepe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.

În zilele de 24 și 26 februarie 2021,la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandruau cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.

Ca urmare, la data de 1 martie 2021, s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecție și conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potențial arheologic.
Având în vedere stadiul anchetei, alte detalii nu pot fi oferite în acest moment. Vom reveni cu detalii în momentul în care situația judiciară va permite acest lucru.”, se menționează în comunicatul de presă.

Citește și:

Construcție de lemn, posibil epavă antică, găsită în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia

DNA verifică descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor din Mamaia

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar