Dorinel Colgiu, directorul Goldterm SA, vrea în libertate
Știrile zilei
Dorinel Colgiu, directorul Goldterm SA Mangalia, a contestat prelungirea măsurii arestului preventiv dispusă de Tribunalul Constanța.
Colgiu, directorul companiei aflate în subordinea Consiliului Local Mangalia, este acuzat de procurorii DNA Constanța de trafic de influență.
Săptămâna trecută, anchetatorii au obținut de la Tribunalul Constanța prelungirea măsurii arestării preventive față de Doru Colgiu, procurorii susținând că se impune o astfel de măsură având în vedere complexitatea cazului.
După Tribunalul a admis cererea și a dispus prelungirea măsurii preventive cu încă 30 de zile, Dorinel Colgiu a făcut contestație, astfel că dosarul va fi înaintat Curții de Apel Constanța – Secția penală și pentru cauze penale cu minori și de familie.
Surse apropiate cazului au declarat că, cel mai probabil, contestația se va judeca în cursul acestei săptămâni.
În ordonanța procurorilor DNA se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
„La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie 2024, inculpatul Colgiu Doru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, printr-un intermediar, de la un om de afaceri suma de 15.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcționarilor publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și Poliției Locale Mangalia și că-i va determina pe aceștia să permită ca societatea omului de afaceri să-și desfășoare activitatea în continuare, fără autorizație de funcționare.
În contextul menționat mai sus, la data de 09 iulie 2024, inculpatul ar fi primit suma de 60.000 lei din banii pretinși inițial, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
SURSE Dorinel Colgiu, directorul Goldterm SA, rămâne în arest. Decizia nu este definitivă