Dosarul hotelului plutitor Bella Marina, la Curtea de Apel Constanța. Și Anticorupția cere anularea deciziei prin care s-a încetat procesul penal

Știrile zilei
Dosarul hotelului plutitor Bella Marina a ajuns la Curtea de Apel Constanța! Procurorii DNA Constanța încearcă să anuleze decizia Tribunalului Constanța, din 30 decembrie 2025, prin intermediul căreia s-a dispus încetarea procesului penal în cazul hotelului plutitor Bella Marina.
La finele anului trecut, după un proces care a durat mai bine de șase ani, tribunalul a încetat procesul penal în cazul a opt inculpați din dosar, respectiv: Eugen Munteanu, SC Lucia Inter Tour SRL, Bogdan Valeriu Trupină, SC Metal Engineering SRL, Ioan Virgil Dobre, Gabriel Buiea, Ilie Radu și Ungureanu Liviu.
Față de Cătălina Dimcică, al 9-lea inculpat, Tribunalul Constanța a pronunțat o soluție de achitare.
Bella Marina, acţiune civilă
Totodată, Tribunalul Constanța a admis în parte acţiunea civilă exercitată de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi a decis obligarea inculpaţilor Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL, Trupină Valeriu-Bogdan şi SC Metal Engineering SRL, în solidar, la plata către partea civilă a sumei de sumei de 7.436.311,73 lei, reprezentând contravaloarea primelor cinci cereri de rambursare.
„Admite în parte acţiunea civilă exercitată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice GALAŢI – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, şi obligă, în solidar, pe inculpaţii Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL, Trupină Valeriu-Bogdan, SC Metal Engineering SRL, Buiea Gabriel, Dobre Ioan Virgil, Radu Ilie şi Ungureanu Liviu, la plata sumei de 898.904 lei, reprezentând TVA dedus nelegal, la care se vor adăuga dobânzi şi penalităţi de întârziere, ce urmează a fi calculate de organul fiscal până la achitarea integrală a debitului. Constată că răspunderea solidară a inculpaţilor Buiea Gabriel şi Dobre Ioan Virgil subzistă până la concurenţa sumei de de 278.624 lei (aceştia răspunzând împreună pentru înreaga sumă de 278.624 lei), a inculpatului Radu Ilie până la concurenţa sumei de de 105.545 lei, şi Ungureanu Liviu până la concurenţa sumei de 582.701,04 lei“, se mai arată în minuta tribunalului.
Acțiunea DNA Constanța formulată împotriva deciziei Tribunalului Constanța a fost trimisă spre soluționare Curții de Apel Constanța.
De menționat că hotărârea primei instanțe a fost contestată și de alți inculpați din prezenta cauză.
Dosarul Bella Marina, primul termen în apel în aprilie
Primul termen la Curtea de Apel a fost stabilit pentru data de 3 aprilie 2025.
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În perioada decembrie 2009 – octombrie 2010, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Hotel plutitor Bella Marina****”), în calitate de administrator al SC Lucia Inter Tour SRL, beneficiind de ajutorul inculpatului Trupină Bogdan-Valeriu, a folosit cu rea-credință, în relația cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Est Brăila, mai multe documente false, reprezentând avans solicitat la rambursare și valoarea situațiilor de plată corespunzătoare cererilor de rambursare nr. 2-5.
Prin aceste demersuri, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă de 7.436.312 lei.
În același context, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, inculpatul Munteanu Eugen a înregistrat în contabilitatea societății pe care o conducea mai multe cheltuieli nereale reprezentate de documente justificative false (o parte din ele puse la dispoziție de ceilalți inculpați), în valoare totală de 5.588.913 lei, prejudiciind astfel bugetul statului cu suma de 898.904 lei rezultată ca urmare a deducerii, în mod nelegal, a TVA aferentă achizițiilor fictive.
În aceeași perioadă, inculpatul Munteanu Eugen a transferat către societatea administrată de inculpatul Trupină Bogdan-Valeriu suma de 4.851.368 lei, care la rândul ei a procedat în aceeași manieră, transmițând banii către firmele celorlalți inculpați. Ulterior, banii care reprezentau plăți pentru lucrări și bunuri ce nu au fost efectuate/livrate în realitate, au fost retrași în numerar și predați inculpatului Munteanu Eugen.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 7.436.312 lei.
Până la data întocmirii rechizitoriului, Ministerul Fondurilor Europene nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurator precum și cea a popririi asiguratorii asupra bunurilor, respectiv conturilor bancare deținute de inculpații Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL și Trupină Bogdan-Valeriu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză“.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Sursa foto: Facebook
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: