Fost director din Autoritatea Navală Română, nemulțumit de încheierea contractului, după ce s-a înscris la pensie pentru limită de vârstă
Știrile zilei
Laurențiu Zanfir, fostul director al Direcției Siguranța Navigației, din Autoritatea Navală Română, a dat în judecată instituția, contestând încheierea contractului.
Cazul s-a aflat inițial la Tribunalul Constanța, dar procesul a fost pierdut în primă instanță de fostul director din ANR.
Totuși, procesul nu s-a încheiat, pentru că decizia nefavorabilă de la Tribunal a fost atacată în apel de către Laurențiu Zanfir, iar dosarul a fost înaintat Curții de Apel Constanța.
Dosarul are indicativul 2815/118/2023, iar părțile sunt reclamantul Laurențiu Zanfir și pârâtul Autoritatea Navală Română.
În primă instanță, Tribunalul a respins ca nefondată cererea de chemare în judecată.
Acum, dosarul urmează să fie analizat de judecătorii de la Curtea de Apel în ședința de astăzi, 17 septembrie 2024, de la ora 10.00.
Spus pe scurt, potrivit Hotărârii 1387/2024 a Tribunalului, fostul director este nemulțumit de faptul că i-a fost încheiat contractul de muncă, după ce și-a depus dosarul de pensie.
Acesta a chemat în judecată ANR și a solicitat, conform documentului citat, anularea deciziei prin care i-a fost încheiat contractul, repunerea părților în situația anterioară, în sensul reintegrării sale în funcția deținută, dar și obligarea ANR la plata unei despăgubiri egale cu salariile indezate, majorate și reactualizate și cu celalalte drepturi ce i s-ar fi cuvenit, până la data reintegrării efective.
De asemenea, acesta a solicitat și „constatarea existenţei raporturilor de muncă intervenite între părţi în perioada ulterioară emiterii deciziei de pensionare – începând cu data de 07.02.2022 – în aceleaşi condiţii înscrise în cuprinsul contractului individual de muncă perfectat la data de 19.07.2021“, precum și „obligarea pârâtei la perfectarea contractului individual de muncă în formă scrisă“, dar și cheltuielile de judecată.
În motivarea deciziei de respingere a cererii, judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele, că „în cazul reclamantului, încetarea de drept a contractului său individual de muncă a operat, conform legii, ca efect al opţiunii sale de a se înscrie la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare“.
Refuzul încheierii unui nou contract de muncă, „deplin justificat“
Au mai spus judecătorii că ANR a procedat „în mod legal la emiterea deciziei de încetare de drept a contractului individual de muncă la momentul la care a luat cunoştinţă în mod cert şi neechivoc de situaţia de fapt şi de drept intervenită, conform adresei depuse de Casa de Pensii, stabilind data certă a încetării raportului de muncă data emiterii deciziei de încetare, dat fiind că până la acel moment salariatul a prestat muncă, iar angajatorul a plătit salariul, deci a existat un raport de muncă“.
Conform Tribunalului, „faptul că încetarea contractului individual de muncă din 19.07.2021 a avut loc urmare a comunicării, de către Casa Judeţeană de Pensii a adresei nr. 1141/13.02.2023, iar nu la data ieşirii la pensie pentru limită de vârstă nu atrage nelegalitatea deciziei contestate, întrucât pârâta nu putea constata încetarea acestui contract de muncă câtă vreme el a fost executat în perioada 07.02.2022 – 21.02.2023, iar pensia stabilită prin decizia nr. (…)/07.02.2022 etse una pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare“.
De asemenea, judecătorii au spus că „refuzul pârâtei de a încheia cu reclamantul un alt contract de muncă, ulterior încetării de drept a contractului din 19.07.2021 a fost pe deplin justificat, având în vedere situaţia de fapt relevată de materialul probator existent la dosar şi normele legale aplicabile acestei situaţii“.
Instanța a mai arătat că ANR nu poate fi obligată să încheie un nou raport de muncă, întrucât contractul de muncă este un acord de voință.
Totuși, așa cum am precizat anterior, decizia Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel de către fostul director, iar acum se așteaptă decizia instanței de control judiciar.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, Portalul Autorității Navale Române
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursă foto: Facebook
Citește și: