Percheziții DIICOT - trafic de migranți
Percheziții DIICOT - trafic de migranți
În  data de 28 februarie 2023, procurorii DIICOTServiciul Teritorial Timișoara, Biroul Teritorial Arad și Biroul Teritorial Caraș Severin au luat măsura reținerii față de 47 de suspecți, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

1. În prima cauză, aflată pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, s-a reținut că, în perioada 2022 – februarie 2023, mai multe persoane de pe raza judeţului Timiş au constituit un grup infracţional organizat, cu lideri externi, aflaţi pe teritoriul Uniunii Europene, care a avut ca scop principal adăpostirea în locaţii aflate pe  teritoriul României, respectiv pe raza județului Timiş şi, ulterior, transportarea prin trecerea ilegală  a frontierei de stat a României cu Ungaria de grupuri  de migranţi spre ţări din Europa Centrală și de Vest.

Migranții au achitat prin sistemul ”hawala” sume semnificative de bani pentru a fi adăpostiți în imobilele  administrate de către unii dintre membrii grupării și preluarea în vederea transportării spre vest.

De asemenea, în perioada octombrie 2022 – februarie 2023, în urma activităților desfășurate de lucrătorii IGPF, la PTF Nădlac II au fost interceptate și oprite 17 transporturi ilegale organizate de grupul infracțional organizat, fiind identificați un număr de peste 430 de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

2. În a doua cauză, aflată pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, începând cu luna noiembrie 2022, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, structurat pe două segmente și mai multe paliere de lucru, care a acționat coordonat, în scopul transportării, adăpostirii, și îndrumării unor migranți de origine afro-asiatică, în vederea obținerii de importante foloase materiale pentru fiecare dintre membrii acestuia.

„Grupul infracțional organizat a fost structurat pe două segmente: segmentul I care a acționat la nivelul Municipiului Timișoara și în împrejurimile acestui oraș, care s-a ocupat cu adăpostirea și transportarea migranților către locurile de îmbarcare în ansambluri rutiere de transport marfă, și segmentul II, format din șoferii de tir, care au preluat migranții, pe care i-au ascuns în ansamblurile rutiere conduse de ei, pentru a-i trece fraudulos frontiera de vest a României.

Astfel, în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, membrii grupului au comis un număr de 34 de fapte de trafic de migrați sub forma transportării, adăpostirii și îndrumării acestora. Totodată, membrii grupării care acționează în cadrul segmentului II al grupării infracționale – șoferi profesioniști de transport internațional marfă – au fost depistați de către lucrători din cadrul I.G.P.F. în 10 rânduri în punctul de trecere al frontierei dintre România și Ungaria în timp ce transportau, ascunși în vehiculele conduse de aceștia, un număr de peste 200 migranti, transportați și adăpostiți anterior de membrii grupării infracționale din segmentul I”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.

Membrii grupului infracțional au dezvoltat legături infracționale cu reprezentanți instituțiilor de stat

Totodată, membrii grupului infracțional au dezvoltat legături infracționale cu persoane din cadrul unor instituții de stat, reușind cu ajutorul unor funcționari din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș să preia în mod ilegal mai multi migranți minori depistați de autorități neînsoțiți de părinți sau alte rude. În acest scop, membrii grupului infracțional fie au prezentat documente emise de autoritățile din Republica Arabă Siria, a căror autenticitate să nu poată fi verificată, fie au scos efectiv minorii din centrul de protecție, fără nicio justificare.

3. În a treia cauză, aflată pe rolul DIICOT – Biroul Teritorial Arad, s-a reținut că, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracțional organizat ce avea ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, fiind comise zece acte materiale de trafic de migranți sub forma transportării, adăpostirii și îndrumării acestora, vizând un număr de 50 de migranți.

4. În cea de a patra cauză, aflată pe rolul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș Severin, s-a reținut că, în cursul anilor 2022 – 2023, șase persoane din Caraș – Severin, cu vârste cuprinse între 29 și 19 ani, au pus bazele unui grup infracțional organizat. La acesta au aderat alte patru persoane din județul Timiș, având drept scop comiterea infracțiunilor de trafic de migranți, cu scopul de a obține beneficii financiare substanțiale.

„Membrii grupului infracțional au acționat coordonat în vederea racolării, îndrumării, călăuzirii şi transportării unor grupuri de migranţi, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României. În fapt migranții au fost trecuți ilegal frontiera de stat româno-sârbă, pe raza județului Caraș-Severin, după care au fost transportaţi, cu diferite autoturisme, schimbate în mod frecvent, pe raza județului Timiș. Aici migranții au fost predați altor persoane în vederea scoaterii frauduloase din România, având ca destinaţie ţări din Europa de Vest.

După predarea migranților de către segmentul coordonat de membrii grupului în locurile prestabilite, aceștia au fost transportați pe raza municipiului Timișoara în diferite locații unde au fost găzduiți temporar în apartamente/imobile închiriate, până la reorganizarea grupurilor în vederea scoaterii din țară prin județul Arad”, transmit reprezentanții DIICOT.

În cadrul activităților de documentare, au fost identificate și monitorizate mai multe transporturi de migranţi organizate de membrii grupului infracțional, grupuri formate în general din 3 -15 persoane. În perioada octombrie 2022 – februarie 2023, au fost depistate un număr de 11 persoane, introduse fraudulos pe teritoriul României, toate de origine afro-asiatică, dintre care 2 minori, care au fost transportaţi de membrii reţelei.

Ce au descoperit autoritățile în urma perchezițiilor:

În urma perchezișiilor efectuate în cursul zilei de ieri, au fost depistați, în mai multe locaţii de pe raza municipiului Timişoara, un număr total de 165 de migranți, care au fost conduși la audieri.

De asemenea, au fost identificate și ridicate, sumele de  86.300 euro, 25.630 lei și 3005 dolari, 3 pistoale cu bile, o cantitate de substanță vegetală , mai multe telefoane mobile și înscrisuri.

Totodată au fost indisponibilizate în vederea confiscării 13 autoturisme în valoare totală de 51.500 euro.

De asemenea, astăzi au fost sesizați judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalelor Timiș, Arad și Caraș Severin cu propunerea de arestare preventivă a 65 de inculpați (47 în stare de reținere și 18 în lipsă), pentru o perioadă de 30 de zile.

Foto/Video: www.diicot.ro

Citește și:

Percheziții în Constanța și 2 județe într-un dosar de trafic de migranți și trafic de droguri de risc

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.