FOTO VIDEO Salariații ANAF Constanța, protest SPONTAN la sediul instituției! Liderul sindical Emilian Marian: Nu vrem sporuri, ci salariile care ni se cuvin

Știrile zilei
Spirite încinse la Fiscul din Constanța, unde angajații ANAF au ieșit în stradă astăzi, 3 iulie 2025, într-un protest spontan față de măsurile de austeritate luate și anunțate de Guvernul României.
Liderul sindical Emilian Marian a declarat, pentru Ziarul Amprenta, că angajații ANAF vor să aducă la cunoștința opiniei publice că protestul nu are legătură cu sporurile, ci strict cu salariile ce li se cuvin, conform muncii depuse.
„ANAF muncește Guvernul pedepsește!“, „Nu vrem sporuri, merităm salarii decente!“, sunt mesajele afișate de angajații ANAF Constanța la protestul spontan.
„Astăzi, la sediul instituției noastre, a avut loc un protest spontan al angajaților și este important să le transmitem guvernanților, dar și opiniei publice, că demersul nostru nu vizează acordarea sau neacordarea de sporuri, ci noi solicităm strict salariile pentru care muncim, în conformitate cu munca depusă și responsabilitatea pe care ne-o asumăm“, a spus Emilian Marian.
De asemenea, liderul sindical a explicat faptul că angajații ANAF fac parte dintr-o categorie aparte, dat fiind că aceștia colectează taxe și impozite și aduc astfel bani la buget.
„Noi nu cerem sporuri, ci salariile ce ni se cuvin, având în vedere munca ce o depunem, care nu este una ușoară. Prin prisma activității complexe pe care o depunem, noi lucrăm cu avocați, cu mari case de avocatură, cu experți contabili și nu numai“, a explicat liderul sindical ANAF, pentru Ziarul Amprenta.
„Nu este deloc simplu ceea ce facem, tocmai de aceea, când se vorbește despre solidaritate, ne așteptăm să vedem această solidaritate și din partea guvernanților, a factorilor decidenți. Nu din vina noastră țara se află în situația în care se află. Dar, de fiecare dată când România a trecut printr-o criză financiară, vinovatul și primul care trebuie să plătească este funcționarul public sau bugetarul. Așeptăm să vedem că se iau măsuri acolo unde este într-adevăr nevoie“, a mai spus Emilian Marian.
Angajații ANAF Constanța vor ieși din nou în stradă, mâine.
Angajații ANAF iau în calcul inclusiv greva generală
Într-un comunicat remis Ziarului Amprenta de reprezentanții Sindicatului SindFisc se precizează că angajații ANAF iau în calcul mai multe forme extreme de protest, „inclusiv greva generală“.
„Obiectivele asumate de Guvernul Bolojan nu pot fi realizate prin pedepsirea funcționarilor din ANAF“, se arată în comunicatul transmis instituției noastre.
„Una dintre principalele direcții asumate de Guvern, alături de combaterea evaziunii fiscale – obiectiv ce implică mai multe instituții, inclusiv ANAF (prin DGAF) – este aceea de a realiza o mai bună colectare a impozitelor, taxelor și contribuțiilor la bugetul statului. Activitatea de colectare și inspecție fiscală se desfășoară, în principal, prin intermediul personalului ANAF“, spun sindicaliștii.
Nicolae-Liviu Toader, președinte SindFISC, arată astfel că „diminuarea sporului pentru condiții vătămătoare – singurul spor de care beneficiază această categorie de angajați, acordat pentru menținerea unui nivel salarial cât de cât rezonabil – fără o eventuală compensare (soluția susținută de CNS Cartel ALFA fiind mutarea a 4 puncte procentuale CAS și CASS din sarcina angajatului în cea a angajatorului) reprezintă o măsură cinică, percepută de protestatari drept o adevărată pedeapsă pentru personalul ANAF“.
Dacă dorim ca angajații ANAF să lupte eficient împotriva marii evaziuni fiscale și să contribuie la o colectare mai bună, spun sindicaliștii, acest lucru se poate obține doar prin:
- motivarea adecvată a personalului,
- creșterea gradului de profesionalizare,
- asigurarea unor condiții de muncă decente, inclusiv digitalizare.
Numai astfel rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor. Atâta vreme cât politicienii nu și-au dorit niciodată un ANAF puternic, depolitizat, independent și cu personal foarte bine pregătit – probabil conștienți că ar putea fi vizați de acțiunile instituției – bugetul statului a fost văduvit anual de sume importante, se mai arată în comunicat.
Pentru a acoperi nevoile tot mai mari ale societății, toate guvernele au apelat constant la împrumuturi împovărătoare, care au adâncit dezechilibrul dintre venituri și cheltuieli, spun sindicaliștii.
„În locul stigmatizării angajaților și a instituției ANAF, în aceste momente de răscruce, Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC, organizație sindicală națională specializată în apărarea și promovarea intereselor finanțiștilor, afirmă răspicat că este nevoie, mai mult ca oricând, de recunoașterea importanței sociale a ANAF, a muncii angajaților săi și de respectul cuvenit acestora. ANAF a demonstrat mereu că este o instituție rezilientă, cu oameni dedicați meseriei lor“, arată președintele Nicolae-Liviu Toader.
Aceste lucruri le solicită, de altfel, toți cei care, de patru zile, prin protestele spontane derulate în întreaga țară, trag semnale de alarmă.
„Suntem mandatați să informăm opinia publică că, în cazul în care aceste aspecte nu vor fi tratate cu responsabilitate de decidenți, finanțiștii vor declanșa, prin intermediul organizațiilor sindicale, proteste care pot culmina cu acțiuni de grevă generală“, arată sindicaliștii.
Președintele SindFind mai spune că „3 din cele 4 organizații sindicale reprezentative la nivelul sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor au agreat deja stabilirea unui program comun de acțiuni sindicale“.
„Așteptăm răspunsul celei de-a patra organizații și vom prezenta public, în cel mai scurt timp, calendarul detaliat“, a conchis acesta.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: