Gabriel Teliceanu, șeful Parchetului Tribunalului Constanța, reclamat la Inspecția Judiciară: acțiunea este una rău intenționată
Știrile zilei
Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a ajuns în atenția Inspecției Judiciare, ca urmare a unui demers în instanță.
Magistratul a confirmat, pentru Ziarul Amprenta, cele mai sus precizate, însă nu a dorit să facă alte declarații, punctând doar că acțiunea este una rău intenționată.
Potrivit datelor noastre, procurorul Viorel Gabriel Teliceanu a ajuns în atenția Inspecției Judiciare după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța ar fi formulat un recurs în casație (cale extraordinară de atac formulată împotriva unei decizii definitive) în cazul unui fost polițist acuzat că ar fi dezvăluit unui amic locul în care erau amplasate radarele pe Autostrada Soarelui București Constanța.
Conform datelor noastre, prin recursul în casație se dorea obținerea unei decizii favorabile polițistului, în sensul achitării.
De menționat că și polițistul a formulat o acțiune asemănătoare.
Zilele trecute, Înalta Curte a respins, ca inadmisibile, cererile de recurs în casaţie formulate atât de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cât și de fostul polițist.
Amintim că dosarul penal a fost soluționat în primă instanță de judecătorii de la Tribunalul Constanța, care au stabilit în sarcina polițistului (Florian P.) pedeapsa de şase luni de închisoare în sarcina, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată (4 acte materiale comise la 09.01.2022, 16.01.2022, 20.01.2022 şi 17.02.2022).
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, în iunie 2024, a decis condamnarea polițistului pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare.
Instanța de apel a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei închisorii de 1 an şi 6 luni pe durata termenului de supraveghere de 4 ani, timp în care inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere:
Din cercetări, ar fi reieșit că, în calitate de agent-şef de poliţie în cadrul Brigăzii Autostrăzi, Biroul de Poliţie Autostrada A2, aflându-se în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, ar fi transmis unei persoane informaţii nepublice, despre care a luat la cunoştinţă datorită atribuţiilor de serviciu, informaţii referitoare la amplasamentul sistemelor radar şi al echipajelor de poliţie de pe Autostrada A2. Scurgerea de informații ar fi avut loc pe 9.01.2022, 16.01.2022, 20.01.2022 şi 17.02.2022.
Informațiile ar fi fost folosite pentru ca persoana în cauză să nu fie sancţionată pentru depăşirea limilelor de viteză ori pentru încălcarea altor norme care reglementează circulaţia rutieră.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: