Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Știrile zilei
Într-un comunicat de presă, Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep.
„Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.
Atât Institutul Grigore Antipa, cât și Administrația Bazinală, au refuzat sistematic să comunice testele de ecotoxicitate și documentația tehnică depusă în vederea emiterii avizului de gospodărire a apelor, documente ce vizau aspecte de mediu, încălcând astfel liberul acces la informațiile de interes public.
„Instanțele au transmis un mesaj foarte clar – Administrația Bazinală și Institutul Grigore Antipa trebuie să acționeze în interesul cetățenilor români și a mediului înconjurător.
Ele nu pot ascunde informații de interes public, făcând astfel jocurile poluatorilor. Este dreptul nostru să știm ce substanțe chimice OMV Petrom și Romgaz intenționează să deverseze în Marea Neagră și cum vor afecta sutele de specii vulnerabile care se adăpostesc în mare” a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.
Conform Raportului Integrat de Mediu, lucrările de construire, operare și dezafectarea ulterioară a facilităților offshore Neptun Deep prezintă o serie de efecte asupra apei marine, care pot induce un impact direct asupra mării.
Numai în perioada de operare (aproximativ 20 de ani), vor fi deversate în Marea Neagră peste 5 milioane de m3 de apă uzată.
Până în prezent, Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom, Romgaz și autoritățile implicate în procesul de aprobare a proiectului Neptun Deep.
Peste 50 de mii de oameni au semnat petiția pentru protejarea Mării Negre.
De asemenea, organizația susține că independența energetică a României poate fi garantată prin intermediul energiei regenerabile, eficienței energetice și a capacităților de stocare”, se arată în comunicatul Greenpeace România.
Iată decizia magistraților:
Respinge excepția inadmsibilității.
Admite cererea.
Obligă pârâtul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa, să comunice reclamantei informațiile solicitate prin cererea înregistrată sub nr. 659/20.02.2024.
Obligă pârâta Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, să comunice reclamantei informațiile solicitate prin cererea înregistrată sub nr. 3110/20.02.2024
Cu recurs în 15 zile de la comunicare.
Reamintim faptul că ABA D-L a emis Decizia nr 10847/13.06.2023 prin care a stabilit că nu este necesară elaborarea studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA) pentru proiectul Neptun Deep.
Însă, ABA D-L precizează că beneficiarul proiectului trebuie să efectueze o serie de teste de toxicitate cronică prin care sa demonstreze că valorile limită maxime admisibile stabilitate la deversarea în mediul marin prezintă un impact redus asupra ecosistemului acvatic marin.
Aceste teste au fost realizate de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa.
Citește și: