Concediu paternal
Concediu paternal
Astăzi, Guvernul a hotărât că tații ce participă efectiv la îngrijirea copilului au dreptul la un concediu parental de zece zile lucrătoare, dublu față de cât este în prezent, scrie News.ro.

Acest concediu se acordă indiferent dacă părinții sunt căsătoriți sau nu sau dacă copilul este adoptat. În cazul decesului mamei, în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie tatăl beneficiază de o indemnizație egală cu indemnizația de maternitate cuvenită mamei decedate.

„Guvernul a modificat şi completat normele metodologice de aplicare a legii care reglementează concediul paternal, acordat taţilor la naşterea copiilor, pentru punerea în acord cu noile prevederi aduse anul acesta legii, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2022. Documentul stabileşte că taţii care participă efectiv la îngrijirea copilului au dreptul la un concediu paternal cu durata de 10 zile lucrătoare, faţă de 5 zile lucrătoare în prezent, indiferent dacă părinţii copilului sunt căsătoriţi sau nu, ori dacă copilul este adoptat”, anunţă Ministerul Muncii, precizând că astfel normele metodologice de aplicare a legii concediului acordat taţilor care participă efectiv la îngrijirea nou-născuţilor au fost puse în acord cu Directiva UE, potrivit News.ro.

Durata concediului paternal ar putea fi extinsă la 15 zile lucrătoare

Durata concediului paternal poate fi extinsă la 15 zile lucrătoare, potrivit actului normativ, pentru fiecare copil nou-născut sau pentru fiecare naştere în cazul sarcinilor multiple, dacă tatăl urmează cursuri de puericultură, în care sunt prezentate noţiuni teoretice şi practice de îngrijire a copilului mic.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Actul normativ mai prevede că în cazul decesului mamei, în timpul naşterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu indemnizaţia de maternitate cuvenită mamei decedate, al cărei cuantum brut lunar este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar. Aceasta este acordată indiferent dacă tatăl îndeplinește sau nu stagiul de asigurare pentru acordarea unui drept de concediu medical şi se suportă din fondul de salarii al angajatorului la care tatăl îşi desfăşoară activitatea.

Sursa: www.news.ro

Foto: Ilustrativ (www.pixabay.com)

Citește și:

Inițiativă legislativă: Ambii părinți ar putea beneficia, în mod simultan, de concediu de creștere a copilului

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.