Începe Luna Sfântă Ramazan, împărăteasa celor douăsprezece luni: Ce tradiții respectă cu STRICTEȚE credincioșii musulmani

Știrile zilei
Membrii comunității musulmane din România vor celebra pe 28 februarie 2025 prima din cele 30 de zile ale Lunii Ramazan. Va fi o lună de post și de rugăciune, timp în care credincioșii musulmani nu se vor hidrata și nu se vor hrăni din zori de zi până la apusul soarelui.
Potrivit Muftiatului cultului musulman, postul specific Lunii Ramazan este considerat un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință.
Specifice acestei perioade sunt și mesele rituale care deschid și închid perioada de post de peste zi, respectiv cina tradițională de Iftar, servită împreună cu familia și prietenii, și Sahur, masa servită înainte de apariția zorilor, în familie.
Postul din Luna Ramazan reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului, alături de Mărturisirea credinței (Shahada), cele cinci rugăciuni zilnice obligatorii (Salah), Pelerinajul la Mecca (Hajj) și Contribuția anuală de solidaritate cu nevoiașii (Zakat).
De asemenea, conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoștință față de Allah, iar tradiția spune că în această perioadă sunt deschise porţile Paradisului, cele ale iadului sunt ferecate, iar diavolii sunt încătuşaţi.
Dis de dimineaţă familiile musulmane se trezesc şi iau masa înainte de răsăritul soarelui.
Până seara, cei ce ţin post nu vor mai mânca şi nu vor mai bea absolut nimic, nici măcar apă. Seara, după apusul soarelui, va fi servită cina (iftar).
În cinstea Ramazanului, denumit şi „on iki ayin sultani“ („împărăteasa celor douăsprezece luni“), se sacrifică animale (oi, capre, curcani etc) şi se gătesc specialităţi: bulgur, kuskus, suberek, kobete, baklavale.
Postul este obligatoriu.
Sunt scutiţi de orele lungi de post persoanele vârstnice, bolnavii, gravidele şi lehuzele, copiii.
Citește și:
Sâmbătă sunt moșii de iarnă: Ce se împarte OBLIGATORIU pentru sufletul celor adormiți