Un cadrul didactic din Ovidiu, condamnat, pe 20 februarie 2023, la 9 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă, a înaintat, pe 14 martie 2023, apel la decizia judecătorilor.
E.K., învățătoare la Școala nr. 2 din orașul Ovidiu, a fost condamnată la 9 luni de închisoare pentru că a bruscat și, totodată, rănit, trei copii cu vârsta de 10 ani, elevi ai unității unde preda. Executarea pedepsei a fost amânată timp de doi ani, de la data rămânerii definitive a dosarului.
Pe perioada termenului de supraveghere, E.K. trebuie să să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, și să respecte alte câteva măsuri stricte. Totodată, ea va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria/Consiliul Local Ovidiu.
În cursul zilei de miercuri, 15 martie 2023, avocatul învățătoarei a înaintat apel la sentința magistraților de la Judecătoria Constanța.
Ce s-a întâmplat, de fapt și de ce a fost condamnat cadrul didactic, cu o carieră de zeci de ani în spate?
Potrivit rechizitoriului, pe 21.10.2016, în intervalul orar 10:35 – 10:40, în timp ce se afla pe culoarele școlii Gimnaziale nr. 2 din Ovidiu, E.K. “a agresat fizic persoana vătămată – elev în clasa a IV-a, cauzându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru îngrijire un număr de 2-3 (două-trei) zile de îngrijiri medicale.
La data de 21.10.2016, polițiștii au fost sesizaţi telefonic cu privire la faptul că minorul, elev al Școlii gimnaziale nr. 2, în vârstă de 10 ani, s-a prezentat împreună cu tatăl său la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Constanţa, ca urmare a unei agresiuni exercitate asupra sa de către un profesor al şcolii mai sus menţionate.
Diagnosticul pus de medicii legiști a fost de „contuzie toraco-abdominală”, lovitură occipitală cu tumefacție moderată și o a doua lovitură, mai mică, tot la nivelul capului. Loviturile au necesitat 2-3 zile de îngijiri medicale.
Echipajul de poliție ajuns la școală, a purtat discuţii cu învățătoarea, care le-a relatat că, în cursul aceleiaşi zile, în pauză, a trecut pe lângă clasa a IV-a B, ocazie cu care a observat un grup de copii ce se manifestau zgomotos, motiv pentru care le-a atras atenţia şi le-a indicat să intre în clasă.
Declarațiile martorilor au fost flagrant în antiteză
Pe de o parte cadrul didactic învinuit spune că “interacţiunea dintre ea şi cei trei minori s-a rezumat la a le spune să ia loc în bancă, relatând că „le-am explicat că indisciplina lor poate crea o situaţie nefavorabilă imaginii şcolii şi putând suferi şi doamna lor învăţătoare. Ei se aflau în picioare, am insistat să stea jos, când unul dintre ei, un băiat mai înalt, a început să plângă nemotivat. În acel moment am zâmbit şi l-am întrebat motivul pentru care plânge. După acest moment, băiatul a început să ţipe şi să bată cu pumnii în bancă făcând mişcări înainte şi înapoi. Am încercat să îi explic că nu este normal cum se comportă, să se liniştească repetându-i că zgomotele s-ar putea auzi în bibliotecă (s.n. locul în care se desfăşura inspecţia) şi că acest lucru i-ar dăuna lui şi şcolii”.
Un martor, un alt cadru didactic, spune că „a asistat la derularea imaginilor video înregistrate în ziua incidentului. A observat cum doamna i-a invitat pe elevii aflaţi pe hol să intre în clasă, atingându-i uşor cu mâna la spate, intrând şi dumneaei unde a stat maxim 2 minute”.
O copilă, colegă cu cei trei elevi, a susținut că „după ce a închis ușa, din clasă am auzit-o pe doamna învățătoare cum țipa la cei trei colegi, iar pe ei îi auzeam cum plâng și cum se aud zgomote ca și cum aceasta îi pălmuia, apoi am auzit un zgomot ca și cum cineva ar fi fost izbit în dulap și un zgomot ca și cum cineva ar fi fost lovit de bancă. La scurt timp doamna învățătoare a ieșit din clasă și eu împreună cu mai mulți colegi am intrat în clasă și am văzut că cei trei plângeau”.
În fine, unul dintre cei trei micuți, cel mai grav lovit, a povestit că, în timp ce se juca împreună cu alți doi colegi, din direcția cancelariei a venit învățătorea acuzată care, fără a le spune ceva, i-a prins de mânecile hainelor și i-a bruscat, împingându-i în clasă.
Băiatul a mai precizat că a fost împins în bancă, ocazie cu care s-a lovit cu partea din față a toracelui de colțul unei bănci și a simțit o durere puternică, iar apoi l-ar fi împins încă o dată lovindu-se cu capul în zona cefei de o bancă și ar fi fost împins și a treia oară de umăr, de această dată lovindu-se cu capul de perete. În continuare, învățătoarea a ieșit din clasă, iar copilul a început să plângă, povestindu-i învățătoarei sale ce se întâmplase și solicitând să îi fie anunțați părinții.
Învățătoarea l-a contactat telefonic pe tatăl micuțului, deoarece acesta acuza dureri în zona pieptului, iar acesta a venit la școală și l-a transportat pe cel mic la spital.
Procesul a durat circa cinci ani, timp în care copiii, cel puțin așa susțin judecătorii, au avut timp să își revină de pe urma traumei.
Doi dintre ei au primit daune morale de 5.000 și, respectiv, 10.000 de lei.
Pe lângă învățătoare, și Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a făcut apel la sentință.
Data fixată petru prima înfățișare este 20 iunie 2023.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.