Delta Dunării
Delta Dunării
Transelectrica anunță că s-a finalizat etapa traversării Dunării, în construirea Liniei Electrice Aeriene 400 kW Cernavodă-Stâlpu. 

Acesta a fost un Proiect de Interes Comun, cofinanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – Connecting Europe Facility (CEF), cu 27 de milioane de euro.

Finalizarea traversării Dunării în cadrul lucrării de construire a Liniei Electrice Aeriene Cernavodă - Stâlpu
Finalizarea traversării Dunării în cadrul lucrării de construire a Liniei Electrice Aeriene Cernavodă – Stâlpu

Procesul a fost realizat în prezența oficialităților guvernamentale și a reprezentantului Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu – European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA), Ona Kostinaite-Grinkeviciene – Head of Sector CEF.

„Această linie este un proiect foarte important pentru noi, are o dimensiune energetică semnificativă pentru noi și cred că atât pentru noi, cât și pentru întreaga Europă. Pot să vă spun că recenta agresiune rusă asupra Ucrainei ne-a reconfigurat viața. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de fonduri pentru energie electrică”, a declarat Ona Kostinaite – Grinkeviciene.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Cine a fost prezent la realizarea acestei etape

La realizarea acestei etape istorice a participat o mare parte a echipei de specialiști tehnici ai Transelectrica care au contribuit semnificativ de-a lungul timpul la implementarea investiției: manageri și responsabili de proiect, diriginți de șantier, ingineri, alături de reprezentanți ai direcțiilor de specialitate din cadrul Companiei care au asigurat derularea investiției.

De asemenea, Gabriel Andronache, directorul exectuiv al Transelectrica a menționat că această lucrare marchează evoluția tehnologică și dezvoltarea rețelei electrice de transport.

„Asistăm la înfăptuirea unei lucrări magistrale care marchează evoluția tehnologică și dezvoltarea rețelei electrice de transport, motiv pentru care le mulțumesc constructorilor și specialiștilor Companiei care au făcut acest lucru posibil prin efort, dedicare și profesionalism. Acest proiect reflectă îndeaproape complexitatea
infrastructurii gestionate de Transelectrica, cu tot ceea ce înseamnă provocări de orice natură, de la etapa de proiect tehnic până la energizare, fie că este vorba despre linii electrice care Co-finanțat prin Mecanismul Connecting Europe Facility traversează Dunărea sau care traversează munții”, a relatat Gabriel Andronache.

Lucrare de energie electrică de mare anvergură realizată în ultimii 35 de ani

Etapa traversării fluviului Dunărea a fost realizată în aproximativ trei săptămâni, inclusiv fazele pregătitoare. Complexitatea și unicitatea acesteia a implicat demersuri speciale din partea constructorilor și a echipelor de experți ai Transelectrica, fiind prima astfel de lucrare de inginerie electrică de mare anvergură realizată în Rețeaua Electrică de Transport din România în ultimii 35 de ani. Linia electrică aeriană dublu circuit este susținută pe cele două maluri ale Dunării de cei mai înalți stâlpi de înaltă tensiune – 150 de metri – din întreaga infrastructură energetică națională.

Finalizarea traversării Dunării în cadrul lucrării de construire a Liniei Electrice Aeriene Cernavodă - StâlpuFinalizarea traversării Dunării în cadrul lucrării de construire a Liniei Electrice Aeriene Cernavodă - Stâlpu
Finalizarea traversării Dunării în cadrul lucrării de construire a Liniei Electrice Aeriene Cernavodă – Stâlpu
Cernavodă – Gura Ialomiței

Singura lucrare de acest tip care traversează Dunărea a fost realizată în anul 1987. Este vorba despre LEA 400 kW Cernavodă – Gura Ialomiței.

Obiectivul de infrastructură Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, o investiție în valoare totală de circa 75 de milioane de euro, beneficiază de cofinanțare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – Connecting Europe Facility (CEF).

Linia proiectantă străbate teritoriul a trei județe și a 22 de unități administrativ teritoriale

Traseul liniei proiectate are o lungime de 160 de kilometri și străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanța (6 kilometri cu dublu circuit), judeţul Ialomiţa (94 de kilometri cu dublu circuit și 5 kilometri cu simplu circuit) și judeţul Buzău (54 kilometri cu dublu circuit), cu 22 de unităţi administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Fetești şi Luciu.

Video: Youtube Transelectrica

Citește și:

Transelectrica a obţinut o finanţare de 23 milioane euro pentru Linia Electrică Aeriană Constanţa Nord-Medgidia Sud

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.