Naveta elevi
Noua variantă Deca a Legii Învățământului ar urma să elimine transportul gratuit pentru elevii care, în prezent, fac naveta spre și dinspre școală.

În prezent, școlarii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun sau primesc, anticipat, o sumă forfetară, în funcție de kilometri parcurși către unitatea de învățământ.

Proiectul de lege al actualului ministru al Educației, Ligia Deca, prevede ca, în locul acestor gratuități, elevii să achite, mai întâi, abonamentele de transport și apoi să li se deconteze banii cheltuiți.

Potrivit documentului, “elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de decontul serviciilor de transport public local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, în scopul asigurării dreptului la educaţie. În vederea asigurării decontului, finanţarea cheltuielilor pentru transportul public local şi judeţean, rutier şi naval se asigură de consiliile locale/Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene care au calitate de autoritate contractantă cu operatorii de transport, de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, alocate cu această destinaţie”, se mai precizează în draftul variantei Deca a legii Educației.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Varianta propusă de Ministerul Educației nu mai include nici suma forfetară acordată tuturor elevilor care au optat pentru această facilitate, ci doar acelora care nu pot beneficia de transportul public în comun, prin curse regulate. În noua variantă al Legii Învățământului Preuniversitar, apare o condiție prin care elevii primesc suma forfetară: “elevii trebuie să facă dovada calităţii de beneficiar al serviciului de transport decontat prin prezentarea carnetului de elev vizat pentru anul şcolar în curs”. La ora actuală, carnetul de elev vizat la zi nu reprezintă o condiție pentru acordarea banilor pentru transport.

Suma forfetară lunară este de 60 lei/lună pentru distanţe de până la 3 km, iar pentru fiecare kilometru în plus se acordă câte 6 lei/lună, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km. Pentru distanţele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, conform documentului.

Legea Învățământului Preuniversitar propusă este, deja, contestată de mai multe asociații de elevi din țară, printre care și cea din Constanța. Asociațiile elevilor au înaintat mai multe propuneri de modificare a draft-ului de lege și așteaptă o reacție a Ministerului Educației.

Statul va deconta naveta pentru 130.000 de elevi

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.