Mega dosar DIICOT Constanța. Zeci de mangalioți trimiși în judecată. Ce se întâmplă azi la Tribunalul Constanța

Știrile zilei
Vineri, 6 septembrie 2024, la Tribunalul Constanța este programat un nou termen într-un mega dosar instrumentat de procurorii DIICOT Constanța, cauză în care au fost trimiși în judecată aproximativ 30 de persoane din municipiul Mangalia.
Ședința de judecată este programată să înceapă după ora 12.00, iar oricare va fi decizia tribunalului aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Conform portalului instanțelor de judecată, pe lista inculpaților se află:
Mustafa Tamer, Mustafa Sibel, Onicel Marius, Onicel Daniel, Onicel Cristian Gheorghe, Tarachiu Rizan, Vlădescu Giani Ilie, Alexa Radu Nicolae, Budeanu Mihai, Cocâlea Elvis, Dumitru Vasile, Gobeajă Mihai Laurenţiu, Gomeaju Ridvan, Grafcenco Daniel, Iuzeir Iaşar, Iuzeir Raim, Iuzeir Şerif, Lepădatu Marian Răzvan, Martac Florin, Mehedinţeanu Andreea, Mateeş Alexandru, Mocanu Dorel Costin, Alexa Didina Liliana, Mocanu Vasile, Moraru Florin, Mustafa Denisa și Mustafa Osgian.
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța în august 2022, iar în dosarul de fond au fost acordate cinci termene de judecată.
Control judiciar, menținut
În referire la acest dosar, la finele lunii august 2024, Curtea de Apel Constanța a constatat legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar dispusă faţă de inculpații Alexa Radu Nicolae, Dumitru Vasile, Gomeaju Ridvan, Iuzeir Raim, Martac Florin, Mustafa Tamer, Cocâldea Elvis, Gobeajă Mihai Laurențiu, Iuzeir Iașar, Iuzeir Șerif, Mehedințeanu Andreea, Mateeș Alexandru, Mocanu Dorel Costin, Moraru Florin, Tarachiu Rizan și Onicel Marius, măsură pe care o menține, pe o perioadă de 60 zile.
Zeci de percheziții
Amintim, în luna iunie 2021, polițiștii de la forțele speciale au descins în 44 de locații din Mangalia și localitățile limitrofe.
Ulterior acțiunii, DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa a dispus reţinerea, pe o perioadă de 24 de ore, a unui număr de 16 inculpaţi, aceștia fiind acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, proxenetism, spălare a banilor şi camătă.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupării ar fi fost implicaţi în activităţi de proxenetism pe relaţia România-Germania-Austria, având roluri bine definite, precum şi în oferirea de bani cu camătă, context în care au recurs la ameninţări, cu acte de violenţă, asupra datornicilor, în scopul recuperării sumelor împrumutate şi dobânzilor aferente.
În urma perchezițiilor din 2021, au fost ridicate douăsprezece autoturisme, cu o valoare de 300.000 de euro, peste 81.000 de lei, 9.000 de dolari, peste 8.500 de euro, 100 de lire sterline, 45 de telefoane mobile, două pistoale cu aer comprimat, cinci laptopuri, 15 ceasuri și bijuterii, precum și alte înscrisuri cu valoare probatorie.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Foto cu rol ilustrativ.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Sentință definitivă pentru lotul Raim, de la Mangalia: Toți inculpații rămân sub control judiciar