Chirie
Chirie
Începând de anul acesta, persoanele care obțin venituri din închirerea proprietăților, trebuie să știe că este obligatorie înscrierea, în maximum 30 de zile, la ANAF. Această obligativitate fusese eliminată în 2018, dar s-a revenit asupra ei.

Altă noutate privind veniturile din chirii în 2023 este eliminarea cotei forfetare de 40% la calculul impozitului pe venit, astfel incat impozitul real devine mai mare (crește de la 6% la 10%).

Totodată, se micșorează plafonul de la care se plătește CASS la veniturile din chirii. Acest plafon scade la 6 salarii minime brute pe economie, față de 12 până acum, ceea ce înseamna că mai mulți români vor fi nevoiți sa scoată bani din buzunar pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Mai mult, dacă în cursul anului depășim numărul de 5 contracte de închiriere, începând cu anul următor trebuie să ne înregistrăm și să plătim impozit folosind sistemul real.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În ceea ce îi privește e cei ce obțin venituri din închirierea în regim hotelier, aceștia au de achitat, la organul fiscal, ca și până acum, un impozit pe venit de 10%, care se aplică la norma de venit, impozitul fiind final. Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat până la data de 15 martie a anului următor anului de realizare a venitului.

Sursa foto: pixabay.com

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.