Victimele violenței domestic ajung, de cele mai multe ori, să regrete faptul că își iartă călăii și că își retrag plângerile survenite în urma unor violențe ce îmbracă, adesea, forme monstruoase.
O femeie din Mihail Kogălniceanu a urmat tradicția nescrisă a nevestelor agresate, dar iertătoare: deși scandalurile se țineau lanț în casa ei și era, de multe ori, abuzată fizic, de fiecare dată când făcea plângeri la poliție, și le retrăgea. Femea divorțase de soț, dar locuia tot împreună cu acesta și fiul lor.
Pe 7 noiembrie 2021, două apeluri au fost date, simultan, la 112 și Poliția Locală. Pe unul l-a efectuat bărbatul, G.M, pe celălalt fosta soție. Ajunși la fața locului primii, polițiștii de la Locală au găsit-o pe femeie cu ochiul tumefiat și cu nasul zgâriat. Soțul, era beat cui și nu și-a mai amintit de ce sunase la poliție.
Femeia le-a povestit că, în ziua cu pricina, primise lemne de foc, iar în momentul în care a vrut să le bage în curte, fostul soț, beat, a început să o jignească și să îi interzică să aducă lemnele în gospodărie. Femeia a sunat la Poliția Locală, dar puțin s-a sinchisit G.M. de oamenii legii: a început să îi strige cuvinte grele, ba, mai mult, de față cu polițiștii, i-a spus că se duce să cumpere benzină și să îi dea foc, să ardă odată cu lemnele.
Abia a mai putut, biata femeie, să pună geană pe geană în acea noapte. A doua zi, odihnit, bărbatul a luat-o de la capăt cu amenințările. La un moment dat, fosta soție a vrut să facă pace: s-a dus în odaia în care acesta dormea, dar a luat cu ea, preventiv, și o pompă de bicicletă. O decizie nefericită: bărbatul i-a luat pompa și a croit-o, fără milă, peste față, umblându-i un ochi și învinețindu-i nasul.
Femeia arupt-o la fugă, a sunat la Poliția Locală, “fostul” – la 112. La scurt timp a venit poliția la poartă, iar G.M. le-a cerut polițiștilor să intre în curte. Fiind întrebat de oamenii legii despre motivul apelului, fostul său soț a început să povestească despre întâmplări mai vechi, în care el ar fi fost victima jignirilor, însă nu a argumentat în vreun fel motivul apelului. În momentul în care au văzut-o și pe ea, polițiștii au întrebat-o ce a pățit, iar ea le-a povestit cum a fost agresată, moment în care a fost întrebată dacă dorește să îi însoțească la sediul poliției pentru a formula plângere. A fost de acord și a solicitat totodată emiterea unui ordin de protecție.
Polițiștii l-au urcat, încătușat, pe agresor, mai ales că acesta devenise recalcitrant. După emiterea ordinului de protecție, bărbatul a refuzat să plece din gospodărie. În cele din urmă, acesta a părăsit domiciliul, însă a revenit două zile mai târziu: beat, dar liniștit, omul le-a spus polițiștilor că nu are unde să se ducă, că a stat pe străzi și că nu vrea să se mute într-o locuință oferită de oamenii legii.
Cum încălcarea ordinului de protecție este infracțiune (iar bărbatul a încălcat de 3 ori acest ordin), iar judecătorii i-au suplimentat pedeapsa și cu infracțiunea de violență domestică, la final, omul a avut de ispășit 2 ani de închisoare. Nici la apel magistrații nu au fost mai îngăduitori. I-au menținut sentința bărbatului.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.