OFICIAL Flagrant DNA în Portul Agigea! Angajați cu atribuții de control ar fi primit mită zeci de mii de euro. Judecătorii validează dosarul

Știrile zilei
Judecătorii de la Tribunalul Constanța dau undă verde pentru începerea procesului într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța.
Este vorba despre cauza în care patru persoane ar fi promis și oferit, în mai multe rânduri, potrivit DNA, „unor persoane cu atribuții de control din cadrul portului Constanța Sud Agigea, sume cuprinse între 120.000 euro și 200.000 euro/container cu țigări și 3 – 5 euro/kilogram de tutun de narghilea, pentru a „închide ochii” și a permite intrarea pe teritoriul României a mărfurilor respective, fără a deține documente de proveniență a acestora“.
Cei deferiți justiției sunt, conform portalului instanțelor de judecată, Pomjan Rolland, Yovdiy Yuriy, Apostol Cristian Ionuţ și Stelian Tocia, cunoscut om de afaceri din Constanța, fost patron al Clubului Morgana.
Recent, Tribunalul Constanța a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 158/P/2022 al DNA Constanţa, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Pe cale de consecință, tribunalul a dispus începerea judecății.
„Respinge ca nefondate cererile şi excepţiile formulate de către inculpaţii Pomjan Rolland, Yovdiy Yuriy și Apostol Cristian Ionuț prin apărători aleşi. În baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 158/P/2022 al DNA Constanţa, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii: Apostol Cristian Ionuț, …, fără antecedente penale, pentru săvârşirea, în condiţiile expuse, a infracțiunilor de cumpărare de influență în formă continuată și contrabandă calificată, fapte prevăzute de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 292 alin.1 din Codul Penal cu aplicarea dispozițiilor art. 35 alin.1 din Codul Penal și art. 270 alin.2 litera a – art. 274 din Codul Vamal, ambele cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin.1 din Codul Penal.
Tocia Stelian, …, cu antecedente penale, pentru săvârşirea, în condiţiile expuse, a infracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată, faptă prevăzută de art. 48 din Codul Penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 292 alin.1 din Codul Penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul Penal și a infracțiunii de săvârşirea de mai multe ori în decursul unui an calendaristic a faptelor prevăzute la art. 449 alin. (2) lit. k), dacă prin cumulare se depăşesc limitele cantitative prevăzute la lit. h), faptă prevăzută de art. 452 alin.1 litera h1 din Codul Fiscal, ambele cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin.1 din Codul Penal.
Pomjan Rolland, …, fără antecedente penale, pentru săvârşirea, în condiţiile expuse, a infracțiunilor de cumpărare de influență și contrabandă calificată, fapte prevăzute de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 292 alin.1 din Codul Penal și art. 270 alin.2 litera a – art. 274 din Codul Vamal, ambele cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin.1 din Codul Penal.
Yovdiy Yuriy, …, fără antecedente penale, pentru săvârşirea, în condiţiile expuse, a infracțiunilor de cumpărare de influență și contrabandă calificată, fapte prevăzute de art. 6 din Legea 78/2000 raportat la art. 292 alin.1 din Codul Penal și art. 270 alin.2 litera a – art. 274 din Codul Vamal, ambele cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin.1 din Codul Penal. Încheierea se comunică de îndată.
Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare“.
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
„În cursul anului 2023, cei patru inculpați ar fi promis și oferit, în mai multe rânduri, unor persoane cu atribuții de control din cadrul portului Constanța Sud Agigea, sume cuprinse între 120.000 euro și 200.000 euro/container cu țigări și 3 – 5 euro/kilogram de tutun de narghilea, pentru a „închide ochii” și a permite intrarea pe teritoriul României a mărfurilor respective, fără a deține documente de proveniență a acestora.
Banii respectivi ar fi urmat să fie remiși funcționarilor la scurt timp după ce containerul cu „marfă” părăsea incinta portului.
Pentru a se crea o aparență de legalitate, în documentele de transport, erau menționate mărfuri care, în trecut, au mai făcut obiectul unor importuri legale.
În contextul menționat mai sus, la data de 30 decembrie 2023, după „intrarea” în țară a unui container ce conținea 12.170.000 țigarete nefiscalizate în valoare de circa 1.500.000 euro (disimulate în acte și în container sub forma cantității de aproximativ 15 tone de limonadă), procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, în autoturismul ocupat de doi dintre inculpați fiind găsiți 110.000 USD, ce ar fi reprezentat o primă tranșă din suma ce ar fi fost promisă inițial (175.000 euro) unui angajat al portului (martor în cauză).
Precizăm că, valoarea taxelor și accizelor aferente acelei cantități de țigarete, introduse ilegal în România, este în cuantum de 7.577.618 lei, sumă cu care Autoritatea Vamală Română s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, în vederea confiscării speciale și a garantării recuperării cheltuielilor judiciare avansate de stat, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unui autoturism și asupra a mai multor sume de bani găsite la doi dintre inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Gărzii de Coastă, Direcției de Operațiuni Speciale și de sprijinul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
Foto: Mihai Stanciu, procuror șef DNA Constanța.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: