Sentințele decise de judecători sunt, în proporție covârșitoare, contestate până la cea mai înaltă instanță de infractori, fie că este vorba despre apeluri, contestații la executare sau verificarea măsurilor preventive. Totul, pentru o sentință mai favorabilă.

Iată că, într-o speță pe care v-o prezentăm în cele ce urmează, acuzata din dosar a fost extrem de mulțumită de verdict: a fost achitată. În același timp, procurorii sunt cei nemulțumiți de sentință: judecătorul le-a spus că… fapta nu e prevazută de legea penală!

Pe scurt, este vorba soția afaceristului rus Eduard Solokhin, Olga Solokhina, care a fost inculpată pentru trafic de migranți. Eduard Solokhin a fost un afacerist rus ce a solicitat azil în România. El sa aflat pe lista internațională a persoanelor căutate de Interpol în 2019. A fost acuzat de fraudă de mare amploare.

Bărbatul a fost plasat în arest la domiciliu, în Sankt Petersburg, unde locuia cu Olga, dar fuge de acasă și se îndreaptă spre România. Pe 10 octombrie 2019, Eduard Solokhin trece fraudulos frontiera din Bulgaria în România cu scopul de a se sustrage tragerii la răspunderea penală în Rusia.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Soţia lui, Olga Solokhina, ar fi procedat la transportul inculpatului din apropierea frontierei cu România. Este prinsă și trimisă în judecată. Iată ce spun anchetatorii despre infracțiunea comisă de rusoaică: “Pe data de 16.10.2019, Olga Solokina a procedat la transportul inculpatului în apropierea frontierei cu România, pentru ca acesta din urmă să treacă fraudulos frontiera de stat, după care inculpata a intrat legal in țară şi pe teritoriul românesc l-a preluat pe soțul său din locul indicat de acesta”.

Solokhin a fost condamnat în 2021 de către Tribunalul Constanța la 8 luni de închisoare pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat in formă calificată. Apelul său a fost respins în 2022.

Au înnoptat la Dervent, „urmăriți de câini uriași și trecând prin locuri sălbatice”

Pe fond, pentru trafic de migranți, a fost judecată doar Olga. Ea a spus că nu stia nimic de dorința sotului ei de a trece granita în România, din Bulgaria, voia doar sa ajunga la Constanța pentru a înnopta, pentru că îi era teama sa circule noaptea. Mai spune Olga Solokina că, fiind în apropierea unei mănăstiri (Dervent n.r.)  și dorind să o viziteze, pe drum a avut niste incidente cu câini uriași. “A cerut găzduire la mănăstire, a cerut și masă, timp în care soțul i-a cerut locația și atunci a plecat în întampinarea lui. Soțul i-a spus că s-a rătăcit printr-o padure și i-a cerut să ajungă la el. Când a trecut granita a observant că locurile sunt sălbatice și a decis să meargă în întâmpinarea lui Solokhin”. Rusoiaca spune că nu a crezut, nicio clipă, că încalcă legea.

Când s-a întâlnit cu soțul ei, nu a avut timp să-l întrebe ce s-a întamplat că, din partea opusă a venit poliția și i-a oprit. Soțul ei avea de gând să ceară azil, însa nu a mai avut timp. I-au controlat pașaportul și au văzut că totul era în ordine în cazul ei, însa a fost reținută.

Olga Solokina este divorțată de soțul ei, cu care are trei copii, una dintre fiice fiind în echipa de hochei a României. Soții se aflau în Bulgaria pentru că procesul din Rusia nu se finalizase și voia să ceară azil politic.

Din declarațiile ulterioare ale lui Eduard Solokhin, acesta a afirmat că soția lui nu a știut, nicio clipă, de faptul că ar comite o ilegalitate. Afirmația a cântărit mult în fața judecătorilor care au decis că, din moment de Olga se afla, deja, în România, unde l-a preluat pe Solokhin, aflat, la rândul lui, e teritoriu românesc, nu mai poate fi vorba despre trafic de migranți. “Prin urmare, nu sunt probe că inculpatul Solokhin ar fi urmărit să părăsească România, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat, ci scopul său a fost acela de a ajunge în țara noastră, unde a solicitat azil politic la data de 31.10.2019, după cum reiese din adresele emise de autoritatile competente”.

În concluzie, spun magistrații, Olga Solokhina doar a favorizat inculpatul, pe soțul ei, infracțiune nepedepsită de legea românească.

Judecătorul a achitat-o pe Olga Solokhina, bineînțeles, spre nemulțumirea procurorilor de caz, care au înaintat apel.

Termenul primit de procurori la Curtea de Apel: 26 octombrie 2023.

Citește și:

S-a schimbat, din nou, completul de judecată în dosarul de extrădare pasivă a afaceristului rus, Solokhin Eduard, care ceruse azil în România

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.