Alegeri: votat sursă: AEP
Alegeri: votat sursă: AEP
Autoritatea Electorală Permanentă, prin Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale a publicat, recent, pe pagina finantarepartide.ro, „Situația sancțiunilor aplicate formațiunilor politice în anul 2022”. Au fost verificate 192 de partide politice, fiind aplicate avertismente, dar și sancțiuni usturătoare.

Controlul formațiunilor politice la nivel național a fost realizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 10/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, cu modificările ulterioare şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare a Autorităţii Electorale Permanente, aprobat prin Hotărârea Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nr. 4/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Planul activităților de control al finațării partidelor politice și al campaniei electorale a fost anunțat în luna octombrie 2021 și a avut drept scop verificarea respectării prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate în anul fiscal 2021. Totodată, în 2022 au fost derulate, în scop preventiv, misiuni de control ce au avut drept scop verificarea respectării dispozițiilor legale privind îndeplinirea obligațiilor referitoare la transmitarea, de către formațiunile politice, a raportărilor obligatorii instituite de Legea nr. 334/2006, privind finațarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, până la 30 aprilie 2022.

Controlul a vizat 192 de partide politice și 911 organizații central și teritoriale ale acestora. La final, controlorii DCFPPCE și cei din filialele și birourile județene ale autorității au întocmit o situație a sancțiunilor și avertismentelor, publicată în urmă cu câteva zile.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Din Județul Constanța au fost verificate:

  • Partidul Makedonarmânilor din România – formațiunea nu a fost sancționată
  • Partidul Mișcarea pentru Medgidia – a primit o sacțiune de 15.000 de lei – printre fondatori se află și fostul consilier local Marian Butnaru, actual director al Autorității Rutiere Române – Filiala Constanța
  • Partidul Costineștiul Unit – a primit o amendă de 15.000 de lei,
  • Partidul Eforie Rom, prescurtat EFOROM  – i-a fost aplicată o amendă de 15.000 de lei
  • Partidul Constanța Altfel (denumit după Asociația Constanța Altfel, al cărui președinte a fost primarul Vergil Chițac) – amendă 15.000 de lei.

Și anul acesta Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale va efectua, în perioada 1 iulie-31 decembrie, o nouă verificare a respectării prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate de partidele politice în anul fiscal 2022 (inclusiv partidele politice beneficiare de subvenții de la bugetul de stat).  Perioada controlului poate fi prelungită pentru eventuale solicitări privind informații suplimentare și/sau clarificări.

Controlul legalității veniturilor și cheltuielilor se va face pentru 205 partide politice și va viza toate cele 965 de organizații centrale și teritoriale ale acestora, conform datelor obținute din surse publice legale, respectiv din Registrul partidelor politice de la Tribunalul municipiului București și din Registrul fiscal al partidelor politice gestionat de AEP.

Vor fi implicate un număr de 211  persoane, respectiv 20 controlori de la DCFPPCE și 191 controlori de la direcțiile județene ale autorității, constituiți în echipe de minim 2 persoane.

PARTIDUL POLITIC MAKEDONARMÂNILOR – PMAR,  a fost înregistrat conform Sentinţei Civile nr. 80/DEC/P, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă în dosarul nr.10348/3/2016, în şedinţa publică de la data de 10.05.2016, definitivă prin neexercitarea căii de atac, la data de 31.08.2016.

Preşedinte interimar la înființare a fost Stere Constantin, iar membri Stere Beca, Vanghele Ghiță, Dumitru Garofil, Panait Trantu și Stere Samara.

PARTIDUL „MIŞCAREA PENTRU MEDGIDIA” – MPM, înregistrat conform Sentinţei Civile nr. 83 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a Civilă în dosarul nr.39119/3/2015, în şedinţa publică de la data de 17.12.2015, definitivă prin Decizia civilă nr.198 A, pronunţată la data de 04.04.2016, de Curtea de Apel Bucureşti Secţia a III-a Civilă şi pentru Cauze cu minori şi de Familie.  Dispune înregistrarea partidului politic „MIŞCAREA PENTRU MEDGIDIA” MPM, cu sediul central în Medgidia, str. Republicii, nr.9, bl.G2, judeţul Constanţa, în Registrul Partidelor Politice.

Preşedinte fondator este Marian Butnaru, iar membri la înființare Nicolae-Florian Buligescu, Sorin Ștefan, Octavian Gheorghe și Cătălin Nazîru.

PARTIDUL COSTINEŞTIUL UNIT – PCU, înregistrat conform dispoziţiilor Deciziei civile nr.478 A pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă, în dosarul nr. 6862/3/2016, în şedinţa publică din data de 21.06.2016 Decizia Civilă nr.35/DEC/P/10.03.2016, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă în dosarul nr.6862/3/2016.

Președinte fondator este Dana Emanuela Gavrilă, iar membri Giurgiu Laurenţiu Ion şi Grigore Larisa.

Partidul Eforie Rom (EFOROM) a fost înființat prin Decizia civilă nr. 42/DEC/P pronunţată în dosarul nr. 109/3/2019 de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV a Civilă, în şedinţa publică de la 03.06.2019.

Președintele fondator al formațiunii este Gheorghe Vasile, iar membri Sandu Gheorghe și Dan Radu.

Partidul Constanța Altfel a fost înființat prin Sentinţa civilă nr. 12/DEC/P pronunţată în dosarul nr. 33770/3/2019 de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV a Civilă, în şedinţa publică de la 19.05.2020 Admite cererea de chemare în judecată formulată de petentul PARTIDUL CONSTANŢA ALTFEL prin Chircorian Bogdan, Toxin Liliana Cristina, Gheorghe Roxana Maria cu domiciliul ales în Constanţa, Jud. Constanţa, Str. Grozăveşti, Nr. 82. Dispune înscrierea Partidului Constanţa Altfel în Registrul Partidelor Politice,

Președintele fondator al Partidului Constanța Altfel este Bogdan Chircorian.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.