Cimitirul Constantin Predescu din Constanța
Cimitirul Constantin Predescu din Constanța
Paștele Blajinilor reprezintă una dintre cele mai însemnate zile în care sunt pomeniți cei care nu mai sunt printre noi și li se dă de pomană, scrie Crestinortodox.ro.

Astăzi este singură zi în care se face pomenirea tuturor morților la cimitir. Totodată, reprezintă cea mai mare prăznuire pe care o fac credincioșii în cinstea celor adormiți.

Pentru această zi, se fac din timp pregătiri atât la cimitir, cât și acasă. Femeile cu cei mici vin la cimitir și curăță buruienile uscate de pe morminte, iar la cele mai vechi adună pământul și le aranjează.

Astăzi, preoții vor ieși din biserică împreună cu oamenii, câțiva cu steaguri și vor merge la cimitir. Aici se face panahida de obște, numită și parastas, la care se pomenesc toate pomelnicele date pentru pomenire în bisericăla slujbele din sâmbetele Postului Mare.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Astăzi, se dau de pomană mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde, dar și tărie, în anumite zone ale țării. Totodată, credincioșii împart ouă roșii, pască, cozonac, colivă, dar și vin roșu.

Însă, tradiția spune că dacă oamenii nu sărbătoresc Paștele Blajinilor, morții vor veni noaptea și vor cere.

Ce nu ai voie să faci astăzi

Se spune că, în această zi nu ai voie să speli, să coși sau să lucrezi. Se crede că dacă lucrezi astăzi, va ploua când ai de lucru. Nu se bat covoare, pentru ca zgomotul provocat să nu îi sperie pe Blajini, dar nici nu se poate vorbi de rău în legătură cu cei care nu mai sunt, scrie Coroanefunerare.com.

Surse: www.crestinortodox.ro, www.coroanefunerare.com

Foto: Ilustrativ

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.