Asteroid
Asteroid
Agenția Spațială Română anunță că în acest an se derulează primul efort internațional de deviere a traiectoriei unui asteroid. România este unul dintre actorii care contribuie la componenta europeană a acestei misiuni.

La data de 26 septembrie o sondă spațială se va ciocni controlat de un asteroid. Acesta este un prim efort internațional de deviere a traiectoriei unui asteroid pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja de asteroizi.

65803 Didymos este un asteroid clasificat potențial periculos și satelitul acestuia care poartă același nume. Acest asteroid este ținta misiunii internaționale Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA). Acesta are două componente: componenta americană DART care va impacta satelitul asteroidului pe 26 septembrie 2022 și cea europeană HERA care va observa dacă s-a reușit sau nu devierea asteroidului, precum și modificări ale suprafeței acestuia.

Rolul esențial al României în această misiune:

România va furniza câteva elemente esențiale în succesul misiunii europene. Expertiza românească va ajuta Hera să ajungă la asteroid și să măsoare foarte precis deviația acestuia în urma impactului cu DART. România va sprijini și unul din primii doi cubesats deepspace ai ESA să se apropie de asteroid.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Alimetrul misiunii Hera va măsura cu o precizie  de până la 10 cm devierea asteroidului. Alimetrul a fost realizat cu aportul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000. Alimestrul este principalul instrument care va confirma sau infirma succesul misiuni.

Misiunea se bazează pe cunoștințe teoretice, încă nevalidate. Hera și cele două probe vor trimite informații despre un sistem binar care va ajuta la înțelegerea asteroizilor. Se vor afla informații despre ce fel de resurse se găsesc pe asteroizi și dacă acestea pot fi folosite în beneficiul omenirii.

Ce se va întâmpla după impactul cu DART:

După impactul cu DART, misiunea Hera va ajunge la asteroid și va face un studiu detaliat cu mai multe instrumente de la bord. Dintre acestea, altimetrul este singurul instrument care va fi instalat pe Hera pentru a măsura distanța până la asteroid și a determina noua orbită în urma impactului.

Altimetrul este capabil să măsoare distanța unor ținte din apropierea satelitului de la 100m până la 15km cu o acuratețe de 0.1m. Acesta va trimite un fascicul laser către asteroid, iar un telescop va capta întoarcerea semnalului. Prin această metodă, cercetătorii vor putea calcula dacă și în ce măsura asteroidul Dimorphos s-a deplasat față de poziția inițială.

Designul optic al alimetrului a fost realizat integral la Institul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000. Participarea la dezvoltarea unui instrument științific sub coordonarea contractorului principal, Efacec Portugalia, în cadrul unei misiuni internaționale NASA/ESA, este o dovadă a expertizei din România, apreciată la nivel european.

Cum a început colaborarea INOE cu ESA:

Colaborarea INOE cu ESA a început în 2014, în cadrul proiectului Multiply care a dezvoltat un lidar multispectral. Pe baza performanței de atunci, INOE a fost recomandat în Europa. În 2017, Efacec Portugalia, contractor principal, a contactat echipa INOE pentru proiectul Helena. În cadrul acestui proiect, au fost dezvoltate conceptul și primul prototip în miniatură pentru altimetrul viitoarei misiuni Hera, care să demonstreze fezabilitatea conceptului, menționează Agenția Spațială Română.

Foto: Ilustrativ (Arhivă)

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.