Surprize mari pe rafturile hipermarketurilor și supermarketurilor din Constanța după ce inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa au reluat controalele. De această dată au fost analizate produsele din import, mai exact peştele congelat sau expus la vânzare pe gheaţă. Nu mare le-a fost surprinderea inspectorilor când au descoperit peşte putrezit, dar conform etichetei, încă în termenul de valabilitate.

„Nu suntem pelicanii Europei!” a spus șeful OPC Constanța, după un control la pescăriile hipermarketurilor. Horia Constantinescu, consideră că legislația actuală legată de termenul de durabilitate al peștelui prejudiciază peștele autohton și pune în pericol sănătatea populației. Aceasta este concluzia unei acțiuni de control de trei zile la mai multe super și hipermarketuri, care au vizat comerțul cu peste „proaspăt”, din import. “Plecând de la regulile impuse pescarilor români prin legislaţie şi de la principiile europene ale comerţului în general – egalitatea de şanse pentru toate statele membre şi automat pentru operatorii economici -, am decis reevaluarea comerţului cu acest tip de produse. Astfel, parcurgând atât regulamentele europene, cât şi legislaţia română, rezultă o discrepanţă majoră de abordare. Peştele şi produsele obţinute prin tranşarea acestuia au, în România, un termen de consum de 48-72 de ore de la momentul pescuirii, în schimb, acelaşi tip de produs, dar din import, îşi arogă termene de la 5 la 21 de zile, de la ambalare. Diferenţa de calitate este notabilă şi au fost cazuri în care am depistat peşte putrezit, dar conform etichetei, încă în termen! Consider, din respect pentru consumatorul român, că are dreptul la produse de calitate şi are dreptul la peşte cu adevărat proaspăt, motiv pentru care s-au dispus măsuri de retragere de la comercializare a întregii cantităţi ce depăşeşte cele 72 de ore de la pescuire/capturare”, a precizat, după seria de controale, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, Horia Constantinescu. Acesta a adăugat că se impune o modificare a legislaţiei.


Șeful CJPC a precizat faptul că “procedurile interne ale supermarketurilor și hipermarketurilor prevăd tot 72 de ore pentru peștele din avariile proprii procesat în regim propriu. Un păstrăv pescuit în România are conform normelor în vigoare 72 de ore termen de durabilitate minimal, păstrăvul din import poate avea până la 15 zile. Peștele din filmare conform etichetei se afla în interiorul acestui termen, dar totuși prezenta urme de putrefacție ceea ce confirmă faptul că nu se poate stabili un alt termen decât cel de 72 de ore. Inclusiv regulamentele europene vorbesc de o evaluare organoleptică a peștelui în niciun caz de stabilirea unui termen fix”.

Din primele verificări, au rezultat următoarele deficienţe la peşte, deşi pe etichetă scria că este în termen de valabilitate: consistenţa produselor, lipsa branhiilor ca element de evaluare, cantitate insuficientă de gheaţă în timpul depozitării/transportului, termene diferite pentru produse similare, aspect degradat, au mai precizat reprezentanţii CJPC.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.